2021’DE YAŞANAN ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ NEDENİYLE FİYATLARIN REKOR KIRDIĞI ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2022’NİN DENGELENME YILI OLMASI BEKLENİYOR. 2021’DE PEK ÇOK ÜLKEDE YAŞANAN ARZ SIKINTISINA KARŞIN TÜRKİYE ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMIŞ OLMANIN AVANTAJINI YAŞADI. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI FATİH DÖNMEZ, YENİ YILDA DA TÜRKİYE’NİN BİR YANDAN HİDROKARBON ARAMA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRECEĞİNİ BİR YANDAN DA YENİLENEBİLİR YATIRIMLARA DEVAM EDECEĞİNİ KAYDETTİ.
DUYGU BULKAN
Pandemi nedeniyle 2020’de küresel ekonominin daralması enerji fiyatlarında da sert düşüşlere neden olmuştu. 2021’de ise normalleşme süreciyle birlikte enerji fiyatları sert yükselişler yaşadı. Dünya genelinde arzın talebe yetişemeyeceğine ilişkin endişeler ve tedarik sıkıntıları beraberinde fiyatlarda rekoru da getirdi. Türkiye ise hem arz güvenliğinde sorun yaşamadı hem de vergisel sübvansiyonlarla fiyat artışlarını vatandaşa hissettirmedi.
Enerji arz güvenliğine yapılan uzun vadeli yatırımların sonucunda 2021’de arz yönlü herhangi bir sorun yaşamadığını dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, iletim ve dağıtım yatırımları sayesinde Avrupa’nın yaşadığı enerji şokuyla karşı karşıya kalınmadığını dile getirdi.
Pandemide pek çok sektör yavaşlarken yatırımlarına ara vermeyen nadir sektörlerden birinin enerji olduğunu belirten Bakan Dönmez, “Özellikle bu dönem yenilenebilir enerji, enerjinin yeni normali oldu desek çok da yanılmış olmayız” dedi. İklim değişikliğiyle mücadelede küresel adımların atıldığı bir dönemde yenilenebilir enerjinin adının daha fazla duyulacağını belirten Dönmez, Türkiye’de 20 yıl öncesine kadar hidroelektrik hariç yenilenebilir enerjinin toplam enerji portföyündeki yerinin oldukça sınırlı olmasına karşın, bugün enerji üretiminin daha dengeli dağıldığına dikkat çekti.
Türkiye’de elektrikte kurulu gücün Kasım ayı itibarıyla 99 bin 374 MW’a ulaştığını bildiren Dönmez, bunun yüzde 53,6’lık payı, yani 53 bin 237 MW’lık kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu dile getiriyor. Dönmez, yenilenebilir enerjide son 20 yılda 4,5 kat artış olduğunu ve bunu daha da ileriye taşıyacaklarını ifade ediyor.
Devamı Z Raporu Dergisi Ocak 2022 sayısında…