PANDEMİ DÖNEMİNDE TEDARİK ZİNCİRİNDE YAŞANAN KIRILMANIN TAHRİBATINI TOPARLAMAYA ÇALIŞAN LOJİSTİK SEKTÖRÜ BU KEZ DE KÜRESEL RESESYON RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA. 2023’TE LİMANLARDA ELLEÇLENEN YÜK MİKTARLARINDA VE KARAYOLU İHRACAT SEFERLERİNDE AZALMA YAŞANIRKEN, TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ İÇİN 2024’ÜN DE ZORLU GEÇMESİ BEKLENİYOR.
FATMA NUR DİNÇ
Zorlu geçen 2023 yılında küresel ekonomide yaşanan yavaşlama, global enflasyonist ortam ve Yemen’deki İran destekli Husiler’in Kızıldeniz’deki gemileri vurması taşımacılık şirketlerini ve küresel ticaret rotalarını tehdit etmeye başladı. Bir taraftan yerel ekonomideki gelişmelere paralel giderleri artan Türk lojistik firmaları, diğer yandan küresel yük taşıma talebindeki gerileme ve dengelerin değişmesiyle birlikte karlılıklarında kayıplar yaşıyor.
ÜMİT BURNU 150 YIL ARADAN SONRA YENİDEN AKTİF
Ortadoğu’da devam eden çatışmalar nedeniyle bazı gemiler Süveyş Kanalı’ndan Ümit Burnu’na yönelmeye başladı. Kızıldeniz rotasını askıya alan gemicilik şirketleri filolarını daha uzun olan Ümit Burnu’nu yönlendirdi. Bu durum yolculuk mesafesine yüzde 40 eklenmesi anlamına geliyor. Ümit Burnu yaklaşık 150 yıl aradan sonra yeniden aktif olmaya doğru ilerliyor.
Sektörel anlamda pandemide zirve yapan navlunlardaki düşüş 2023 yılında da devam etti. Süveyş Kanalı’ndaki güvenlik problemi sebebiyle 2024 yılında hem gecikmeler hem de navlunlarda artış beklentileri bulunduğunu söyleyen Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy, navlunlardaki düşüş trendinin lojistik sektörünü hem yeni gelir kaynakları bulmaya yönlendirdiğini, hem de operasyonel giderleri azaltarak verimlilik sağlama yoluna gidildiğini belirtiyor.
YÜZDE 10 SEFER KAYBI YAŞANDI
Pandemi döneminin başlarında yaşadığı şoku atlatan lojistik sektörünün pandemi süresince önemli bir performans yakaladığını söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Fatih Şener, sektörün pandemi sürecini başarıyla geçtiğini, kendisini geliştirerek büyüdüğünü ve sonrasında özellikle Avrupa’daki yaşanan ekonomik durgunluk, Rusya-Ukrayna savaşı ve onun yan etkileriyle sektörde ciddi güç kaybı yaşandığını belirtiyor. Sektörün 2023 yılını yaklaşık yüzde 10 sefer kaybı yaşayarak atlattığını ifade eden Şener, ihracatın artıyor olmasına rağmen yaşanan düşüşün özellikle batıya yönelik taşımalarda yaşanılan geçiş izin belgesi, vize gibi problemlerden kaynaklı olduğunu söylüyor.
Yurt içindeki ve hatta Avrupa Birliği yakıt fiyatlarında maliyetlerdeki artışların sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken Şener, “Ayrıca uluslararası nakliye sektörü batıda çalışabilmesi için batı ülkelerinde en yeşil, en modern araçları kullanmak zorunda. Dolayısıyla bu yıl önemli yatırımlar yapıldı. Ancak özellikle dünyada çip krizi ve çeşitli gerekçelerle ekipman fiyatları, araç fiyatları yükseldi ama Türkiye’de anlaşılmaz bir şekilde çekici fiyatları, araç fiyatları yaklaşık döviz bazında yüzde 50 arttı. Bu durum da sektörü önemli bir yatırım maliyetine zorladı” diyor.
UTİKAD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI AYŞEM ULUSOY
“YEŞİL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİMİZDEN BİR TANESİ OLACAK”
AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI İLE SEKTÖRÜMÜZÜN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ 2024 YILINDA ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİMİZDEN BİR TANESİ OLACAK. BU KONUDA HEM SEKTÖRÜMÜZDEKİ FARKINDALIĞIN ARTMASI HEM DE SEKTÖRÜMÜZÜN DAHA ÇEVRECİ DÖNÜŞÜMÜNÜN KAMU İDARESİ TARAFINDAN TEŞVİK EDİLMESİ ÖNEM ARZ EDİYOR. SEKTÖRDE ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN YAYGINLAŞMAYA BAŞLAMASI BEKLENMEKTEDİR. HACMİ BÜYÜME TRENDİNDE OLAN E-TİCARET, 2024 YILINDA LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN BİR FIRSAT OLARAK KARŞIMIZA ÇIKACAK. BURADA LOJİSTİK VE GÜMRÜK SÜREÇLERİNİN HIZLANDIRILMASINA YÖNELİK ATILACAK ADIMLAR ÜLKEMİZİN BÜYÜYEN E-TİCARET PAZARINDAN DAHA FAZLA PAY ALMASINI SAĞLAYACAKTIR.
Devamı Z Raporu Dergisi Ocak 2024 sayısında…