ENERJİDE TAM BAĞIMSIZLIK YOLUNDA İLERLEYEN TÜRKİYE, 2025 YILINDA NÜKLEER ENERJİ ÇAĞINA ADIM ATACAK. AKKUYU NGS’DE İLK REAKTÖR TÜRBİNİNİN BU YIL DÖNMESİ PLANLANIRKEN, DOĞALGAZDA İSE GÜNLÜK 10 MİLYON METREKÜPLÜK ÜRETİM EŞİĞİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE AŞILACAK. ENERJİDE YERLİLİK PAYINI ARTIRACAK BİR DİĞER ALAN “YENİLENEBİLİR” OLACAK. GÜNEŞ VE RÜZGAR YEKA İHALELERİYLE HEM ÜRETİM ARTACAK HEM DE ENERJİ İTHALATININ FATURASI DÜŞECEK.
ERDİ YILMAZ
Türkiye’nin 2025’teki enerji vizyonunu değerlendiren MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş, bu yılın enerjide stratejik hedeflerin hayata geçtiği ve ekonomiye katkılar sağlamaya başladığı bir dönem olacağına işaret ediyor. Nükleer enerji kapasitesinin genişletilmesi ve enerji arz güvenliğinin sağlanması ile enerjide tam bağımsız Türkiye hedefine bir adım daha yaklaşılacağını söyleyen Karataş, “Türkiye’nin 2025 enerji vizyonu, doğal gaz ve petrol üretiminde istikrarlı artış ve dünyanın ilk beşindeki filosu ile hem yurtiçi hem de uluslararası aramalar ile ilerleyecektir” diyor. Karataş, Türkiye’nin son 20 yılda enerjide yaptığı sıçramanın her yılı neredeyse geçmişteki her 10 yıla bedel ilerlediğini de dile getiriyor.
“TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİ SAKARYA GAZ SAHASI”
Özellikle doğal gazdaki gelişmeleri öne çıkaran Altuğ Karataş, Sakarya Gaz Sahası’nda, 2025 yılının ilk çeyreğinde günlük 9,1 milyon metreküp doğal gaz üretimi ile Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 7 ila 10 oranında kısmının üretilmesinin planlandığından bahsediyor. Sahaya entegre edilecek yeni üretim platformlarıyla birlikte ise günlük üretimin 2026’nın ortalarında 20 milyon metreküpe yani ihtiyacının yüzde 15’in üstüne çıkması bekleniyor. Bu da, yaklaşık 8 milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasite demek. Karataş’ın görüşlerine göre, bu artış ile Türkiye, doğal gazda enerji ithalatını azaltarak yıllık yaklaşık 3 milyar doların üzerinde tasarruf sağlayabilecek; ve yine bu sebeple Sakarya Gaz Sahası enerjide Türkiye’nin göz bebeği. Ülkemiz, petrol alanında da tarihte görülmeyen üretim miktarına ulaşırken, bu yıl rekorlara yenilerinin eklenmesi işten bile değil. Altuğ Karataş, petroldeki 2025 vizyonunu şöyle özetliyor: “Özellikle Gabar Dağı’ndaki keşiflerle birlikte Türkiye’nin günlük ham petrol üretiminin 2025 yılında 172 bin varile ulaşması hedeflenmektedir. Bu üretim artışının ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 2,5 milyar dolar katkı sağlaması beklenmektedir. Enerjide üretim cari açığı azalttığı gibi bölge halkının ekonomik kalkınmasına da vesile oluyor. Bu rakam petrol üretiminde 20 yılda yaklaşık 4 kat artış demektir.”
“ENERJİDE HEDEFLERİN ÖTESİNDE YOL KATEDİLİYOR”
Türkiye’nin yenilenebilir enerji yolculuğunu değerlendiren 360 Enerji Genel Müdürü Dr. Cihad Terzioğlu ise rüzgar ve güneş enerjisinde atılacak adımlara değindi. Enerjide hedeflerin ötesinde bir yol kat edildiğini belirten Terzioğlu, “Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulu gücü toplamı 31.000 MW olarak hedeflenmişken EPDK’dan elde edilen Aralık 2024 dönemi güncel rakamlarında 16.500 MWm’i işletimde olmak üzere toplamda 23.190 MWm üretim lisansına ulaşılmış durumda” tespitinde bulunuyor. Türkiye’nin Ulusal Enerji Eylem Planı’nda 2035 yılı için verilen 82.500 MW’lik GES ve RES kurulu güç hedefini ise Eylül 2024’ten itibaren 80 milyar dolar yatırım ile 120.000 MW’a ulaşılması yönünde güncellendiği bilgisini veren Terzioğlu, “Hedeflenen kapasiteye ulaşılması doğrultusunda kurulu güç gelişimine bakıldığında her yıl en az toplamda 2.000 MW GES ve RES YEKA geliştirilmesi planlanıyor” diyor.
Yenilenebilir enerji kapasite hedefine ulaşılması için gerekli olan kurulu güç miktarında çoğunluk payın özel sektör teşebbüslerine bırakıldığına da işaret eden Terzioğlu, şöyle devam ediyor: “Geçmişten günümüze YEKA ihalelerinde birim kilovatsaat elektrik enerjisi alım fiyatının piyasa takas fiyatı ve YEKDEM fiyatlarına kıyasla çok daha düşük bedellerle gerçekleştiği görülmektedir. Bu durum YEKA’ların hem özel sermaye hem de kamu sermayesi açısından fayda sağladığını göstermektedir.”
Devamı Z Raporu Dergisi Ocak 2025 sayısında…