Rusya’nın Ukrayna işgali ile başlayan sürecin içinden geçerken Türkiye’nin Erdoğan liderliğinde attığı adımların ne anlama geldiği ve nasıl bir yol izlendiği meydana çıkmaktadır. Bu minvalde ortaya konan sürecin jeopolitikten ziyade jeoekonomi ile açıklanması mümkündür.
Çinli filozof, savaş stratejisti Sun Tzu; “savaşarak zafer kazanmaktansa, savaşmadan kazanmak en iyisidir” der. Türkiye son dönemde bu sözü en iyi uygulayan ülke konumuna ulaşmıştır. Çok yönlü sıkıştırmalar veya yanına çekmelere rağmen yani jeopolitizm yerine akıllıca hamleler ile jeoekonomik stratejileri uygulamıştır.
Soğuk savaş sonrası dönemde hâkim kılınan küreselleşme, jeopolitik yargıların azalmasını sağlamış veya jeopolitiğin geri plana itilmesi ile ilerlemiştir ve ortaya yeni bir kavram jeoekonomi çıkmıştır.
Jeopolitik; ideoloji, ittifak, büyüklük, güç merkezlilik ve askeri güce dayanma üzerine kuruludur. Buna karşın, jeoekonomi; ekonomi odaklı teknoloji, bilişim, emek, iş birliği ve muhtelif kaynak tabanlı “Ulusal güvenlik” üzerine inşa edilmiştir.
Jeoekonomi, yöntem olarak, geçmiş olaylardan, sosyolojik yapılardan ziyade daha çok geleceğe, ekonomiye, teknolojiye ve coğrafyaya önem vermektedir.
Devamı Z Raporu Nisan 2022 sayısında…