MAYIS 2022 - Sayı

SİPARİŞLERE YETİŞME YARIŞI

Ekonomi dergisi Z Raporu’nun Mayıs sayısı raflarda yerini aldı. “Siparişlere Yetişme Yarışı” kapak dosyası ile okuyucularının karşısına çıkan Z Raporu, ayrıntılı analizleri ile yine dopdolu.

Pandemiyle tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar Türkiye’nin önemini artırırken, bu süreçte başlayan Türkiye’ye yönelik yoğun sipariş dalgası artarak devam ediyor. Rusya-Ukrayna kriziyle büyüyen sipariş dalgası Türk sanayisinde kapasiteleri zorlarken, bu yıl itibarıyla otomotivden kimya ürünlerine kadar birçok sektörde kapasite yüzde 80’lere ulaştı. Z Raporu Mayıs sayısı da üretim gücünü yansıtan kapasite kullanım oranlarının yüksek seviyede seyretmesini, tüm boyutları ve uzman isimlerin katkıları ile ayrıntılı olarak masaya yatırıyor.

DOLARIN TAHTI SALLANIYOR

Z Raporu’nun son sayısı, dünyada dolara olan bağımlılık bitiyor mu? sorusunu sorarak, veriler ışığında, 1944’te Bretton Woods düzenini sorguluyor. ABD’nin doları bir küresel üstünlük silahı olarak kullanması karşısında ülkelerin gittikçe dolardan uzaklaşması ve son Ukrayna-Rusya Savaşı’nın gösterdiği gibi dolara olan bağımlılık, bu ay derginin önemli inceleme alanlarından biri oldu.

A. BURAK DAĞLIOĞLU: TÜRKİYE BÖLGESEL ÜRETİM MERKEZİ KONUMUNU GÜÇLENDİRDİ

Z Raporu Mayıs sayısında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu söyleşisi de yer alıyor. Türkiye’nin bölgesel üretim merkezi konumunu güçlendirdiğini belirten Dağlıoğlu, pandemi döneminde Türkiye’ye yönelik başlayan ilginin kalıcı hale gelmesi için yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu ve bunun için çalıştıklarını vurguluyor.

YENİ RİSK: STAGFLASYON

Dünya ekonomisindeki gelişmelere de yer veren Z Raporu’nda bu ay stagflasyon konusu da değerlendiriliyor. Resesyonun kısa süreliği karşısında daha uzun yıllar sürmesi beklenen stagflasyon riskinin özellikle Avrupa için yeni bir tehdit olduğunun vurgulandığı dosya, uzman isimlerin katkıları ile derin bir analiz sunuyor.

DOLU DOLU 136 SAYFA

Z Raporu Mayıs sayısında kapsamlı dosya ve ekonomik araştırmaların yanı sıra MÜSİAD ABD Başkanı Murat Güzel ile ekonomik anlamda ABD ile iyileşen ilişkiler üzerine, Altaca Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Yetkin ile döngüsel ekonomi üzerine söyleşiler de yer alıyor.

“Tarladan markete kesilen en pahalı fatura” başlıklı tarım dosyası, sınır kapılarında ihracat antrepolarda savaş yoğunluğu, yapay zekânın reklamcılık alanında kullanımı, hesaplanan ve hissedilen enflasyon da dergide yer alan diğer bazı konular. Ayrıca Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri’nin online itibar nasıl yönetilir? başlıklı değerlendirmesi ve Areda Araştırma işbirliği ile çocuk giyim sektörüne yönelik piyasa araştırması da Mayıs sayısında yer buluyor.

Z Raporu Mayıs sayısında ilgiyle okunacak dünyanın ilk kronograf saati üreticisi Louis Moinet ile söyleşinin yanı sıra İTO tarafından yayınlanan ‘İstanbul’un Eminönü Sirkeci Ticaret Merkezi’ kitabında da yer alan, tüccar okulu niteliğindeki Yeşildirek ve Sultanhamam ile ilgili anılar ve görüşler de okuyucunun karşısına çıkıyor.

Z RAPORU YAZARLARI EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ YORUMLUYOR

Z Raporu’nun yazar kadrosu da, ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, İbrahim Acar, Ali Saydam, Doç. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Prof. Dr. Dimitrios Triantaphyllou ve Pierre Chiartano gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Dr. Mustafa Özel, Jim Collins’in yönetim felsefesini yazdı, analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumladı. Levent Yılmaz ise “Küresel enerji krizi derinleşiyor, Türkiye’nin önemi artıyor” başlıklı analizinde, enerjideki en son gelişmeleri okuyucular için değerlendirdi.