Bölgesel sorunlar küresel bir krize dönüşür mü?

Dünyanın birçok coğrafyasında farklı sorunlar yaşanıyor. Bölgesel sorunlardan kaynaklı gördüğümüz olumsuz tablo, küresel bir krizin ayak sesi gibi. Enerji ve gıda başta olmak üzere birçok sektörde yaşananlar küresel bir enflasyon dalgasına dönüştü. Faiz silahıyla indirilmesi mümkün görünmeyen yüksek enflasyonist ortam büyümede frene basılmasına neden oldu.

Son gelişmeler bize, küresel çapta bir krizi göstermese de bölgesel bazı sorunları kriz olarak tanımlamak mümkün. Avrupa’nın yaşadığı enerji darboğazı ciddi bir krizdir. Rusya’nın doğal gaz kartını kullanması, Avrupa sanayisini vurabilir. Birçok ülke kışın donmamak için doğal gaz depoluyor. Küresel çapta yaşanan gıda tedarik sorunu büyük bir krizin işaretidir. Bereket Türkiye devreye girdi de Rusya ve Ukrayna’da mahsur kalan hububat piyasalarla buluşuyor. Tahıl koridoru için İstanbul’da atılan imzalar, dünyaya rahat nefes aldırdı. Ukrayna’nın elinde 20 milyon ton, Rusya’nın elinde ise 30 milyon ton hububat buğday piyasayla buluşacak.

Kovid-19 salgınının yıkıcı etkileri tam ortadan kalmak üzereyken Rusya-Ukrayna Savaşı dengeleri bozdu. Enerji, gıda ve diğer birçok emtiaya erişimi zorlaştıran savaş durumu, problemleri derinleştiriyor. Salgın hasarını minimize etmek için karşılıksız para basmanın beslediği yüksek enflasyonun maliyeti büyüyor. ABD ve Avrupa merkez bankaları sert adımlarla faiz artırıyor. Faiz silahıyla bir an evvel ekonomiyi soğutup, enflasyonu düşürmenin yollarını arıyorlar.

Devamı Z Raporu Ağustos 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...