Sanayinin üretim üslerinde kapasite sıkıntısı

PANDEMİYLE DEĞİŞEN KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİNİN EN GÜÇLÜ AKTÖRÜ HALİNE GELEN TÜRKİYE’DE, SANAYİCİ MEVCUT ÜRETİM KAPASİTESİYLE TALEBE YETİŞMEKTE ZORLANIYOR. SANAYİCİ ÜRETİM HATLARINI BÜYÜTMEK İSTİYOR, ANCAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE YER SORUNU DEVAM EDİYOR. ARALARINA YENİLERİNİN DE EKLENMESİNE RAĞMEN ÇOĞU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE DOLULUK ORANI YÜZDE YÜZE ULAŞTI. ANCAK KÜRESEL RESESYON ENDİŞELERİNE RAĞMEN YATIRIM İŞTAHINI KORUYAN SANAYİCİ ÖLÇEK BÜYÜTMEKTE KARARLI.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK

Türkiye’de üretimin yüzde 45’ini sırtlayan organize sanayi bölgelerinin sayısı 378’e ulaştı. OSB’lerin pek çoğunda doluluk oranı yüzde yüze ulaştı. Türkiye’nin küresel tedarik zincirinin en önemli aktörlerinden biri haline gelmesiyle pek çok sektörde kapasiteler talebe yetişmekte zorlanıyor. Üretim kapasitesini artırmayı planlayan sanayici yeni alan tahsisi için sırasını bekliyor.

YENİ YATIRIMLAR İÇİN YENİ SANAYİ ALANLARI

Türkiye’de 270’i hâlihazırda işletmede olan tarıma dayalı OSB’ler de dahil 378 organize sanayi bölgesi, ülke sanayi üretiminin yüzde 45’ini üstleniyor. Türkiye’nin üreten gücü olarak değerlendirilen bölgeler, 81 ildeki 67 bin işletme ile 2 milyon 420 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor.

Sanayi yatırımlarının ivmelenmesi sağlanarak 2002 yılından itibaren, önceki 40 yıla göre OSB’lerde mevcut parsel sayısı yüzde 170 artırılarak 82 bin parsele, tahsisi yapılan parsel sayısı yaklaşık 22 binden 67 bine, üretimde bulunan parsel sayısı ise yaklaşık beş katına çıkarak 11 binden 57 bine yükseldi. Türkiye geneli OSB’lerde 57 bin 77 parselde hâlihazırda üretim devam ederken, 4 bin 779 parselde inşaat, 5 bin 346 parselde de proje çalışmaları devam ediyor.

2022’DE 12 OSB DAHA TAMAMLANDI

Türkiye’deki tüm illerde organize sanayi bölgesi kurarak, yatırım yeri sorununu tümüyle ortadan kaldırdıklarını dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, altyapı inşaatlarını tamamlayarak üretime geçen OSB’lerde tahsis doluluk oranlarının yüzde 90 seviyelerine ulaştığını söylüyor. Büyükdede, “2022 yılında 2 bin 382 hektar büyüklüğünde yaklaşık 60 bin kişiye daha istihdam imkânı sunacak olan toplamda 12 OSB (9 altyapı-3 Arıtma) projesini daha tamamladık. Bakanlığımız 2022 yılı Yatırım Programı’nda 22 bin 895 hektar büyüklüğünde 35 yeni OSB projesi ile birlikte devam eden 130 OSB projesine bugüne kadar 2022 yılı fiyatlarıyla toplamda 3,2 milyar TL harcama yaptı. Bakanlığımızca büyümek ve kapasitesini artırmak isteyen sanayicilerimiz için OSB uygulamalarına yönelik istikrarlı devlet desteğinin sağlanmasına da devam ediyoruz” dedi.

Türkiye’de çok değerli bir yatırım ve üretim iştahı olduğunu vurgulayan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, bu iştahı fırsata çevirmek için yeni genişleme alanı açma ihtiyacı olan OSB’lerin yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılmasının son derece önemli hale geldiğinin altını çizdi.

Bütün dünyada ve Türkiye’de yaşanan zorluklara rağmen sanayicinin yatırım iştahını koruyarak ölçek büyütmek istediklerine dikkat çeken Kütükcü, “Özel sektör olarak halen yüksek bir yatırım iştahımız var. Bu fırsatı kaçırmamalıyız. Ancak OSB’lerimizde yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri çok uzun süreler aldığı için maalesef yeni sanayi alanları üretmekte çok gecikiyoruz. Oysaki bizim yeni yatırımlar için hızla, yeni ve planlı sanayi alanları üretmemiz lazım” dedi.

KOCAELİ OSB, AVRUPA PAZARINA YAKINLIĞI İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Avrupa ile Asya arasındaki bağlantı yolları üzerinde bulunan ve 35 limana sahip olan Kocaeli OSB, konum olarak en çok tercih edilen bölgelerden biri. Avrupa pazarına yakınlığı ile dikkat çeken OSB’nin, 2021 yılında il gelirindeki payı ise yüzde 65. Sanayi kuruluşlarının doğal bir liman olan İzmit Körfezi etrafında konuşlanmasının bir tesadüf olmadığından bahseden Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu konumun lojistik anlamında firmalara önemli fırsatlar sunduğunu söylüyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Aralık 2022 sayısında…

Dikkat çekenler...