2008 Büyük Resesyonunu, üzerinden 10 yıl geçtikten sonra, aynı ölçekte olmasa da 2018’de kendini yineledi. Bu kriz zincirini karşılamak üzere telafi edici kamu ekonomi politikaları izlendi ve gelişmiş ülkeler başta olmak üzere ekonomilerin çoğu, söz konusu politikalar sonucu artan enflasyonu kontrol altına almak için 2023 baharından bu yana sıkı para politikaları uygulamaya başladılar. Enflasyonda hatırı sayılır bir performans yakalandı.
Enflasyonda beklenen düşüş eğilimi üzerine, normalleşme adımı olarak para politikasında gevşeme adımları atılmaya başlandı. Sıkı para politikası sayesinde Avrupa’da enflasyonda önemli bir performans yakalandı ve akabinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) bu yılın Haziran ayı başında ilk kez düşürdü.
FINANS SEKTÖRÜNDEKİ KIRILGANLIKLAR
Yüksek faiz politikaları, beklendiği gibi beraberinde finans sektöründeki kırılganlıkları ortaya çıkardı. Birçok ABD ve Avrupa bankası, farklı nedenlerin de etkisiyle, birleşme ve devralma sürecine girdi. Kripto paralar, merkez bankalarının dijital para çıkarma hazırlıkları, ödeme sistemlerinde teknolojinin kullanımının getirdiği tasarruf ve geleneksel yapıları tahripkar etkisi gibi faktörler; finans sektöründeki riskleri ve belirsizlikleri artırmakta, geleneksel politika almaşığının işlevselliğini bir hayli düşürmektedir. Artan hayat pahalılığı nedeniyle ücretli kesimin artan memnuniyetsizliğinin seçimli demokrasilerde hükümetler üstüne baskı oluşturması, enflasyonu dizginlemek için artırılan faiz oranlarının üretimi ve büyümeyi kısıtlaması, bankacılık ve hisse senedi borsasına dayalı finansman yöntemlerinin asimetrik etkilere maruz kalması ve ekonomik sektörler üzerinde heterojen sonuçlar doğurması finans sektöründeki istikrarsızlığın yapısal tetikleyicilerinin başında gelir. NATO Rusya gerginliğinin sıcak bir çatışmaya dönüşme ihtimali, finans sektörü gibi akışkanlığı yüksek bir alanı daha da öngörülemez hale getiriyor.
Devamı Z Raporu Temmuz 2024 sayısında…