AĞUSTOS 2024 - Sayı

KÜRESEL GÜÇLERİN EKONOMİ SAVAŞI

Ekonomi dergisi Z Raporu, bu ay Üçüncü Dünya Savaşı tartışmalarını masaya yatırıyor. ‘Küresel Güçlerin Ekonomi Savaşı” başlıklı kapak dosyasında jeopolitik ve ekonomik güç mücadelesinin geldiği son aşamayı ele alan Z Raporu, kapsamlı dosya konuları, söyleşileri ve ayrıntılı analizleri ile bu ay da dopdolu.

Uluslararası düzeni yeniden şekillendirmek için yapılan topyekûn savaşlar, dünya savaşı olarak adlandırılırken, son aylarda ABD, Çin ve Rusya eksenindeki gelişmeler çok sayıda liderin Üçüncü Dünya Savaşı’nı dillendirmesine neden oldu. Askeri savaşın nükleer felaketi de beraberinde getirebilme riski, savaşın askeri değil ekonomi ve siber alanlarda olma ihtimalini güçlendiriyor. Özellikle de ekonomi alanında büyük güçler arasında bir süredir devam eden uluslararası ticaret ve hukuk kurallarını ihlal eden düzenlemeler giderek sertleşiyor. Bu nedenle çok farkında olmasak da üçüncü dünya savaşı çoktan başlamış olabilir.

TÜRKİYE’DEN YATIRIMCILAR İÇİN BEYAZ SAYFA

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkması ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notu artımlarıyla yeniden yabancı yatırımcının radarına girdi. Sektör temsilcileri ve ekonomistler, yeni dönemde kredi risk primindeki gerilemeyle birlikte uluslararası yatırımcı girişi ve sermaye hareketliliğinde ivmelenme bekliyor. Atılacak reform adımları sayesinde ise Türkiye’ye yönelik planlanan 18,6 milyar dolarlık doğrudan yatırımın harekete geçebileceği değerlendiriliyor.

ÇİN’İN YÜKSELEN GÜCÜ: SAVUNMA SANAYİİ

Son 20 yılda sağladığı ekonomik büyüme ile dikkatleri üzerine çeken Çin, savunma sanayisindeki yenilikçi teknolojiler ve askeri modernizasyon çabaları ile göze çarpıyor. Özellikle yapay zekâ, kuantum teknolojileri ve hipersonik silahlar gibi alanlarda kaydedilen önemli ilerlemeler, Çin’in bu konudaki kararlılığını ortaya koyuyor. Hem iç hem de dış güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla büyük yatırımlar yaparak teknolojik gelişmeleri yakından izleyen Çin, küresel savunma sanayi ihracatında ise hızla yükselen bir güç olarak kendinden söz ettiriyor.

KÜRESEL SERVET VERGİSİ Mİ GELİYOR?

Milyarder vergisi, zengin vergisi ya da servet vergisi… İsmi ne olursa olsun son dönemlerde yüksek gelir grubundakilere yönelik vergilendirme tartışmaları tüm dünyada yeniden gündemde. Birçok ülkede ultra zenginlerin, ortalama vatandaşlardan çok daha düşük oranda vergilendirilmesi ve küresel ısınmanın yarattığı tahribata karşı milyarderlerden küresel servet vergisi alınması çağrısı gündemi meşgul etse de servet vergisinin uygulanmasının zorlukları ve sakıncaları da var.

EKONOMİYİ DAHA İYİ OKUMAK İÇİN

Z Raporu’nda bu ay ‘Alışverişin yeni normali E-Ticaret” dosyasında e-ticaretin yakaladığı ivme, sertifikalı tohumculukta Türkiye’nin yüzde 90 üzerinde yerliliğe ulaşması ve kuşakların çalışma yaşamındaki yerini inceleyen dosyalar da dergi sayfalarında yer alıyor.   ‘Bir Ülke’ köşesinde Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan Fransa yer alırken, teknolojinin yerli neferleri de bu ay Z Raporu’nda ilgi ile okunacak dosyalar arasında bulunuyor. Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri’nin ‘Ne olacak bu fenomen iletişimi-I başlıklı incelemesi ve Euro 2024’e Türkiye damgası da diğer gündem konularını oluşturuyor.

Z RAPORU YAZARLARI EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ YORUMLUYOR

Z Raporu’nun yazar kadrosu da ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, Ali Saydam, İbrahim Acar, Doç. Dr. Levent Yılmaz, Prof. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal ve Prof. Dr. Metin Toprak gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Mustafa Özel, İz Bırakanlar köşesinde ‘Beymen Yönetim Felsefesi’ konusunu ele alıyor. Analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumluyor.