Türkiye’nin son bir yılda pazarını açarak Çinli üreticilere 100 bin adedin üzerinde satışın gerçeklemesine müsaade edip daha ilk yılında ithal ürünlerle yüzde 10 pazar yakalanması Hakan Fidan’ın Çinli mevkidaşları tarafından tam olarak anlaşılmamış olacak ki gelir gelmez vergiler yükseltilerek Çin’e duvar örülmüştü.
Fakat Türkiye bu duvarı iyi niyetle örmüştü; amaç Çin’i Türkiye’de üretime girdirmek ve bu sayede Çin ile ithalata ve dengesiz ticarete dayalı ilişkimizi sağlıklı bir zemine oturtmaktı. Ve hedef gerçekleşti. Çinli üretici BYD üretim kararına dair anlaşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bir toplantı ile imza etti. 1 milyar dolarlık bu yatırım ile senelik 150 bin adetlik üretim ve doğrudan 5 bin kişilik istihdam gerçekleşecek. BYD bu araçların tahminimce üçte birini yerli piyasaya satarken gerisini AB sathında satmaya çalışacaktır.
ÇİNLİ ÜRETİMİN EN ÖNEMLİ GETİRİSİ NE OLACAK?
Malumunuz doğrudan yatırım tüm yönleriyle çok faydalıdır. Bu yatırım elbette önemli; cari açığımızın kapanması yönünde vereceği pozitif katkı, doğrudan ve dolaylı istihdama vereceği katkı, yeni teknoloji ürün üretiminin getireceği knowhow; bunların geneli…
Ancak bunların çok daha ötesinde bir konu var ki Türkiye’ye çok daha büyük katkısı olacaktır; AB ile Gümrük Birliğinde müzakere imkânı. Malumunuz tarım mamullerinden tutun da sanayi mamullerine kadar birçok konuda haksız bir anlaşmaya tarafız. Türkiye’nin AB’ye karşı rekabet üstünlüğü olmayan; sanayi ürünleri ile işlenmiş tarım ürünlerini kapsayan Gümrük Birliği anlaşması tarım, hizmetler ve kamu alımlarını kapsamamaktaydı!
Devamı Z Raporu Ağustos 2024 sayısında…