İsrail ekonomisi ayakta kalır mı?

Yapay bir devlet olarak 1947 yılında kurulmasından bu yana İsrail hala güçlü bir ekonomi ve sosyal yapı kuramadı. Bunun ana sebebi, İsrail’in bir devlet kurma ve yaşatma geleneğinin olmaması ve müntesiplerinin bin yıllarca değişik toplumların içinde gettolarda farklı bir hayat yaşaması olabilir.

Yahudi cemaati, yüzyıllarca süren sermaye birikimiyle oluşan ekonomik güçlerini Batı toplumları içindeki yönetimler üzerinde etkin olarak kullandı. Cemaat, 19. yüzyılın sonunda sapkın bir düşünce tarikatı diyebileceğimiz Siyonizmin kurulmasıyla Avrupa ve ardından ABD’deki politikacılar üzerinde rüşvete dönüştürdü. Herzl isimli kişi bu kaynaklarla ekonomik sıkıntıda olan Osmanlı İmparatorluğu’ndan toprak satın almak istedi; “Kanla alınan topraklar parayla satılmaz” cevabını alınca Rothschild ailesi desteğiyle Siyonistler  Avrupa’dan Filistin’e kaçak göçmen seferleri düzenledi. Bugün Tel Aviv’deki en büyük caddelerden birine adı verilen Rothschild’lar, Avrupa’daki tüm politikacıların “tasmalarını” ellerinde tutmaktaydı.

Diğer yandan bir propaganda çağı olan 19. yüzyılda ciddi bir sapkın olan Herzl Neualtland (Yeni kadim anavatan) kitabını yazarak genç Yahudileri etkisi altına almayı amaçladı. Rusya, Polonya ve hatta Almanya’da dahi zenginleşememiş Yahudiler gittikçe radikalleşmekteydi. Bu gençler bir taraftan yeni umut kaynağı, taşı toprağı altın olarak görünen Amerika’ya göç ederken diğer taraftan Siyonistlerin propagandasıyla da zehirleniyordu. Dünya Savaşları sırasında bu gençler küçük gruplar Siyonistler tarafından organize edilerek savaşın her iki tarafına da destek için Yahudi birlikleri kurularak her iki tarafın yönetimlerinin de gözüne girilmeye çalışıldı. Amaç, savaştan sonra Filistin’in gasp edilerek bir Yahudi devleti kurulmasıydı. Ben Gurion gibileri İkinci Dünya Savaşı sırasında da aynı kartı oynadı. Polonya’dan Osmanlı İmparatorluğu’na göçen ancak İstanbul Üniversite’sinde okumaya layık görülmeyen radikal Ben Gurion bu ikili oyun gayretlerinin sonucunda İsrail’in ilk Başbakanı olacaktı.

Devamı Z Raporu Eylül 2024 sayısında…

Dikkat çekenler...