Konut sektörü 2025’ten umutlu

FAİZE EN DUYARLI SEKTÖRLERİN BAŞINDA GELEN KONUT SEKTÖRÜ 2024 YILINI SIKI PARA POLİTİKASININ GÖLGESİNDE KAPATIYOR. SATIŞLARIN YAVAŞLADIĞI YILDA FİYATLAR DA REEL OLARAK GERİLEDİ. SEKTÖR TEMSİLCİLERİ FAİZ İNDİRİMLERİNİN GELMESİ BEKLENEN 2025 YILINDAN UMUTLU…

GİZEM TÜMBAY KOÇAK

Gayrimenkul sektörü, sıkı para politikasının etkisiyle 2024 yılını durgun geçirdi. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörü, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 9,2 oranında büyüme gösterirken, gayrimenkul sektörü ise yüzde 2,5 oranında geriledi. İnşaat malzemesi üretimi, yılın ilk dokuz ayında geçen yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 1,7 büyüme gösterdi. İnşaat sektöründeki bu büyümenin sağladığı talebin henüz üreticilere tam olarak yansıtılmadığı açıklanıyor. Yılın son ve 2025 yılının ilk çeyreğinde ise üretimin yüzde 2-3 oranında daralma öngörülüyor.

Üçüncü çeyrekteki inşaat harcamalarının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63,3 artarak 1,72 trilyon TL’ye yükseldiği görülüyor. Bu yüksek büyümede ise enflasyon ve inşaat maliyetlerindeki artışın önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. Kasım ayındaki konut satış sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,6 artarak 153 bin 14 olurken, Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 oranında artarak 1 milyon 265 bin 388’e yükseldi.

Tüm bu verilere göre, altı yıla yakın bir süredir daralma yaşayan inşaat sektörünün 2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla hareketlenmeye başladığı görülüyor. Bu hareketlenmeye sebep olarak ise geçmiş dönemdeki taleplerin bugüne kadar ötelenip birikmesi ve mevduatlardaki paranın, faizlerin düşeceğiyle ilgili bir kanaat oluşmasının ardından gayrimenkul piyasasına kayan talep gösteriliyor. Yapı ruhsatlarındaki artış ve kentsel dönüşüm projelerindeki hızlanma da sürece etki eden diğer başlıklar arasındaki yerini alıyor. Birikmiş olan talep ve kentsel dönüşüm sürecinin hızlanmas olasılığı 2025 yılına dair umutları artırıyor.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, özellikle artan enflasyonla birlikte işçilik, hammadde gibi kalemlerde ciddi artışların meydana geldiğine değindi. Çetinsaya, “Geçmiş 20 yıllık süreçte ciddi hareketli dönem yaşayan sektörümüz, son birkaç senedir durgun bir seyirde ilerliyor. Konut kredisi faizlerindeki artış konut satışlarının hissedilir derecede yavaşlamasına sebep oldu. Ülkemizin ekonomik anlamda yaptığı hamleler meyvelerini almaya başladı ve enflasyonda düşüş sürüyor. 2024 yılı sektör için durgun geçse de 2025 ve özellikle 2026 yılının gayrimenkul sektörü açısından olumlu geçeceğini düşünüyorum” dedi.

Tıpkı Çetinsaya gibi yüksek enflasyon ve artan maliyetlere rağmen, 2024’te düşük seyreden talep nedeniyle konut fiyatlarının reel olarak hala düşük olduğuna dikkat çeken Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu da 2025 yılının konut alıcısına önemli fırsatlar sunacağına dikkat çekiyor. Tahincioğlu, “Tahminimiz, yılın ilk çeyreğinden sonra talepteki toparlanmayla birlikte konut fiyatlarında reel artış göreceğimiz yönünde. Konut yatırımcısı doğru zamanda harekete geçerse büyük fırsatlar elde edebilir” diyor.

Tahincioğlu, 2024’ün hem gayrimenkul sektörü hem Türkiye ekonomisi hem de global ekonomi açısından zorlu bir yıl olduğunu belirterek “Motivasyonumuzu sürekli yukarıda tutmamız gereken bir yılı geride bırakıyoruz. 2024’ün başında zor bir yıl yaşayacağımız tahminini dile getirmiş ve temkinli bir iyimserlik içinde olduğumuzu ifade etmiştik, nitekim öyle oldu” dedi. Devam eden enflasyon, artan maliyetler, yüksek faiz oranları nedeniyle 2024’ün konut satışlarında inişli çıkışlı geçtiğini vurgulayan Tahincioğlu, son aylardaki toparlanmayla birlikte yılın 1 milyon 250 bin bandında konut satışıyla kapanabileceğini de ekledi.

KONUT FİYATLARI REEL OLARAK HALA DÜŞÜK

Reel olarak hala düşük seyreden konut fiyatlarını fırsata çevirmek isteyen yatırımcıların geliştirici firmaların yaptığı kampanyalardan yararlanabileceğini de dile getiren Tahincioğlu, “Hareketlenmeye başlayan müşteri talebine karşın üretim tarafı hala zayıf. Firmaların yeni proje yapma isteği düşük. Bu durum talebin daha da artmasıyla birlikte gayrimenkul fiyatlarında sert artışlar görmemize neden olabilir” diyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Ocak 2025 sayısında…