ŞUBAT 2025 - Sayı

TEKNOLOJİ ODAKLI SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT

Z Raporu Şubat sayısında, ‘Teknoloji Odaklı Sürdürülebilir İhracat’ konusunu işliyor. Son 23 yılda ihracatını 9 kat artıran Türkiye, 2025’te mal ve hizmet ihracatını 390 milyar dolara çıkarmayı planlarken, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ihracata dayalı büyüme hedefine yönelik, yüksek katma değerli ve sürdürülebilir ihracat için 77 maddelik stratejik eylem planını açıkladı.

Teknoloji odaklı sürdürülebilir ihracat stratejik planı kapsamında yeni destek mekanizmaları devreye alınırken, mevcut destekler de güncellenip güçlendirilecek. Eylem planı ihracatçı firmalara, finansmandan yeni pazar geliştirilmesine, fuar ve tanıtımın yanı sıra markalaşmaya kadar pek çok desteği içeriyor. Planın detaylarını Z Raporu’na değerlendiren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ihracatçı firmaları her adımlarında desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

TÜRKİYE’NİN ENERJİSİ AVRUPA’NIN GÜVENCESİ

Türkiye, enerji arz güvenliğine yönelik yatırımlarıyla Avrupa’nın stratejik ortaklarından biri haline geldi. Yürütülen projelerin bölge ülkelerine sağladığı fayda ise bunun en büyük göstergelerinden. Zira Ukrayna’nın, topraklarından geçen Rus gazını kesmesiyle Avrupa için Türkiye’deki doğalgaz iletim hatları vazgeçilmez konuma yükseldi. Gelinen süreçte Rus gazını Avrupa’ya ulaştıran tek rota olarak Türkakım kalırken, Tanap Boru Hattıyla da kıtaya arz çeşitliliği imkânı sağlanıyor. Bir zamanlar bazı çevrelerin gerekliliğini sorguladığı bu projeler, şimdilerde Avrupa’nın enerji arz güvenliğinde Türkiye’nin önemini gözler önüne seriyor.

ABD TİCARET POLİTİKALARI VE TRUMP DÖNEMİ

Amerikan tarihinin kesintili iki dönem başkanlık yapan ikinci ismi Donald Trump, 20 Ocak’ta resmen görevine başladı. Devir-teslim töreni, protokol konukları ve iki farklı konuşması ile şimdiden tarihe geçti; tanınmış şirket patronları yeni kabinenin önünde kendilerine yer bulurken, resmi protokol ile halktan destekçilerine sadece dakikalar içinde birbirinden farklı konuşma içeriği ile hitap eden bir Trump profili tarihe geçti.

 ‘SİLİKON VADİSİ’NİN LORDLARI TRUMP’A SIĞINDI

Teknokapitalist çağın eşiğindeyiz. Yapay zekâ teknolojileri bu çağın üretim araçları. Bu üretim araçları ise ABD’de “Silikon Vadisi”nde kurulan ve bugün devletlere eşdeğer güce oluşan dev teknoloji şirketleri tarafından kontrol ediliyor. Amazon, Google, Microsoft, Apple ve SpaceX/Tesla gibi şirketler bu çağda kendilerine hami olarak ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ı seçtiler.

EKONOMİYİ DAHA İYİ OKUMAK İÇİN

Z Raporu’nda Şubat sayısında Pazarlama Dünyası köşesinde Esad Sivri ‘Ölünce beni kim yıkayacak? başlıklı değerlendirmesinde Gassal dizisinin başarısını masaya yatırırken, Levent Yılmaz, ‘2025’te alternatif finansman araçları önemli olacak! başlıklı analizinde makro ihtiyati tedbirler aracılığıyla kredi genişlemesini sınırlandırarak politika faizinin etkisini güçlendirme üzerinde duruyor. Bir ülke köşesinde Almanya ekonomisi ve Almanya ile ekonomik ilişkiler değerlendirilirken, Vergi Rehberi köşesinde ise Hakkı Sayan, katma değer vergisi stratejileri ile nakit akışının güçlendirilmesi konusunu ele aldı.

Z RAPORU YAZARLARI EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ YORUMLUYOR

Z Raporu’nun yazar kadrosu da ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, Ali Saydam, İbrahim Acar, Prof. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal ve Prof. Dr. Metin Toprak gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Mustafa Özel, İz Bırakanlar köşesinde ‘Doğtaş Yönetim Felsefesi: Sermayesiz Girişimcinin Altınları’ Sermaye, servet ve devlet’ konusunu ele aldı. Analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumladı.