İŞE ALIM SÜREÇLERİNDE YENİ DÖNEM

DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKÂNIN ETKİSİYLE İSTİHDAM VE İŞE ALIM SÜREÇLERİNDE YENİ BİR DÖNEME GİRİLDİ. ÖYLE Kİ İŞVERENLERİN YÜZDE 78’İ, YETKİNLİK BAZLI İŞE ALIM YÖNTEMLERİNİN GELENEKSEL İŞE ALIM SÜREÇLERİNE KIYASLA DAHA ADİL VE ETKİLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR. YAPAY ZEKÂNIN VE VERİ ANALİTİĞİNİN DESTEĞİYLE İŞ İLANLARININ ADAYLARLA DAHA DOĞRU EŞLEŞMESİ VE İŞVERENLERİN EN UYGUN ADAYLARA ULAŞMASI İLE VERİMLİLİK ARTARKEN, BU SÜREÇ SADECE DENEYİME DEĞİL, BECERİ VE POTANSİYELE DAYALI YENİ BİR DÖNEMİN KAPISINI ARALIYOR.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK

2025 yılında sektörlerin istihdam beklentileri, sektörel dinamiklere ve ekonomik koşullara bağlı olarak farklılık göstermeye devam ediyor. Kariyer.net’in HR Pulse 2024 4’üncü çeyrek araştırmasına göre, işverenlerin yüzde 40’ı son 12 ayda çalışan kaybında artış yaşadıklarını belirtiyor. Diğer yandan her 4 adaydan 3’ünün 2025 yılında iş değiştirme planı olduğu ifade ediliyor. Dolayısıyla 2025’te yetenek kazanımı ve elde tutma konuları işverenlerin öncelikli ajandasında yer alacak gibi duruyor. 2024 yılında en fazla işe alım talebi yapı, tekstil ve üretim sektörlerinde yaşanırken, 2025 yılında bu sektörlerdeki hareketliliğin geçen yıla kıyasla daha yüksek olması bekleniyor. Diğer yandan özellikle 2024’ün ilk yarısında hareketliliğin dikkat çektiği sağlık sektöründe, sağlık hizmetlerine artan talep nedeniyle bu yıl da yeteneklere ihtiyacın yükseleceği düşünülüyor. Üretim sektörü, dijitalleşme ve otomasyon yatırımlarıyla birlikte yeni pozisyonlar yaratırken, yapı sektörünün ise büyük projelerle istihdam talebini artırmaya devam etmesi bekleniyor.

YAPAY ZEKA ALANINDA PROFESYONELLERE İHTİYAÇ VAR

Teknoloji sektöründe ise özellikle yapay zeka ve veri analitiği alanlarında uzmanlaşmış profesyonellere olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Kariyer.net, 2020’den 2023’e yapay zeka ile ilişkili pozisyonlarda işverenlerin talebinin yüzde 81 arttığını, bu roller için arzın ise yüzde11 arttığını açıklıyor. Arada oluşan 8 katlık fark ise önümüzdeki dönemde yapay zekâ kullanma becerilerini geliştiren adaylara daha fazla ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.

Finans ve danışmanlık sektörlerinde de stratejik taleplerin artmasıyla ek istihdam beklentisi oluştuğu gözlenirken, perakende ve hizmet sektörlerindeki tüketici harcamalarındaki azalma nedeniyle de bir daralma yaşanabileceğine işaret ediliyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 İşlerin Geleceği Raporu’na göre, 2030 yılına kadar teknoloji, ekonomi ve demografideki küresel eğilimler sonucunda 170 milyon yeni iş rolünün de ortaya çıkması bekleniyor.

ARTIK CV TEK BAŞINA YETERLİ OLMUYOR

İnsan kaynakları süreçlerinde son yıllarda en büyük dönüşümlerden biri yapay zeka ve veri analitiğinin işe alım süreçlerine entegrasyonu oldu. İşverenler artık yalnızca CV üzerinden değil, yetkinlik bazlı değerlendirme yöntemleriyle de adayları değerlendiriyor. Özellikle beceriye dayalı işe alım modelleri giderek yaygınlaşıyor. Deloitte’un 2023 Yetenek ve İş Gücü Raporu’na göre işverenlerin yüzde 78’i yetkinlik bazlı işe alım yöntemlerinin geleneksel işe alım süreçlerine kıyasla daha adil ve etkili olduğunu düşünüyor.

Kariyer.net olarak, bu dönüşümü desteklemek adına Coensio platformu ile beceri bazlı testleri işe alım süreçlerine entegre ettiklerinden bahseden Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, “Yapay zeka destekli ön değerlendirme platformumuz Coensio sayesinde işe alım uzmanları da adil, hızlı ve etkili bir şekilde adayları değerlendirirken keşfedilmemiş yetenekleri keşfetme şansı buluyor. Kariyer. net olarak geliştirdiğimiz KoPilot ve Süper İlan gibi yapay zeka destekli çözümler sayesinde işverenler en uygun adaylarla daha hızlı bağlantı kurabiliyor. Yapay zeka, iş ilanlarının adaylarla daha doğru eşleşmesini sağlayarak işe alım sürecinde hem işverenler hem de adaylar için verimliliği artırıyor” diyor. Özetle, iş gücü piyasasında artık sadece deneyime değil, adayların beceri ve potansiyellerine dayalı yeni bir işe alım sürecinin başladığından bahsediyor.

Kolay İK COO’su Tunca Üçer de tıpkı Uysal gibi yapay zeka ve veri analitiğinin işe alım süreçlerinde adayların yetkinliklerini daha doğru değerlendirmek ve adayların becerilerini ve uyumluluklarını analiz ederek daha hızlı ve etkili işe alım kararları alınmasını sağladığını ekliyor.

EN ZOR BULUNAN PERSONEL ‘KONKASÖR USTASI’

İşe alım süreçleri değişirken, şirketlerin de farklı yeteneklere olan ihtiyaçları değişiyor. Öyle ki, bazı alanlarda talep yüksekken, arz ise yeterli seviyede olamıyor. Teknik bilgi ve deneyim gerektiren işlerin öneminin arttığını vurgulayan Uysal, mavi ve gri yaka özelinde bakıldığında 2024’ün ilk yarısında sanayi şehri olarak tanımlanan Kocaeli’de bulunması en güç personelin ‘Konkasör Ustası’ olduğunu söylerken, ‘Araç Folyo Aplikasyoncusu’ gibi pozisyonlarda uygun çalışan bulmanın da kolay olmadığını ekliyor.

Beyaz yakada ise bilişim mühendisleri öne çıkıyor. İşe alım uzmanları, test otomasyon mühendisi ve yazılım otomasyon mühendisi gibi beyaz yaka rolleri doldurmakta zorlanıyor. Genel olarak bilişime bakıldığında ise bu alanda yetenek bulmak sanıldığı kadar kolaylaşmış değil.

Devamı Z Raporu Dergisi Nisan 2025 sayısında…

Dikkat çekenler...