Mehmet Ali Doğan
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 7 Haziran seçimlerinin ardından artan terör ve güvenlik sorunları hem turizmi hem de yatırımları etkiledi. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil; “Gelin, gezin, yatırım yapın. Teröre verilecek en önemli yanıt bu” diyor.
Türkiye yarım asra yaklaşan bir zamanda, dünyanın en özel kalkınma projelerinden birini yürütüyor. Hayatın bütün alanlarını kapsayacak şekilde, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), her şeye rağmen adım adım gerçekleşiyor. Bununla beraber Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 7 Haziran seçimlerinin ardından artan terör ve güvenlik sorunları hem turizmi hem de yatırımları etkiledi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP gibi uzun zamana yayılı büyük projelerin uygulandığı dönemde her zaman inişli çıkışlı pek çok olayın yaşanacağını hatırlatıyor, herkesi bölgeyi gezmeye, yatırımcıya da ‘bölgeye yatırım yapın’ çağrısında bulunuyor. Çağrı, günlük olaylar nedeniyle yapılsa da GAP’a yatırım, Türkiye için hayati öneme sahip. Bugün, GAP’ın fiziki olarak yaklaşık yüzde 80 dolayında bir bölümün yatırımı tamamlanmış ve mevyesini de vermeye başlamış durumda. Ancak GAP durağan bir proje değil, yeni sektörlerle, yeni yatırımlarla büyüyen bir proje. Bu ihtiyaçtan kaynaklanarak GAP Eylem Planı, doğan potansiyellerle beraber, “sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimin hızlandırılması yönünde” 2014-2018 dönemini içerecek şekilde yenilendi. Böylece yaşantıya yansıyan planların tam olarak kullanılması ve yatırım ortamının iyileşmesi bekleniyor. Bununla beraber, yeni eylem planının gerçekleştirilmesi çok da kolay olacak gibi gözükmüyor. Nasıl ki, bugünkü gelinen noktaya kolay gelinmediği gibi…
GAP ile yaşanan değişim
GAP’ta kilit yatırımlar tamamlandı; eğitimde, sağlıkta, şehirleşmede, ulaştırmada,tarımda, toplu konutta, kanalizasyon ve içme suyu altyapısında, sosyal destek projelerinde ve diğer tüm alanlarda büyük yol kat edildi ve bölge çehresi değişmeye başladı. Yöre insanı, GAP projesinin neler getireceğini, yaşantısına nasıl yansıyacağını, net bir şekilde görmeye başladı. 7 Haziran seçimlerinden bugüne ise bölge “terör” tehdidi altında. Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de “sokaktaki vatandaş” yani sadece esnaf, siyasetçi ve iş adamları değil, yörede yaşayan hemen herkesin ortak görüşü, 1 Kasım seçimlerinden sonra, GAP bölgesinde “terör” ile oluşturulan havanın yok olacağı, günlük hayatın normala dönüşeceği yönünde dile geliyor. Ortak kaygı ise, turizmle dünyanın
ilgisini çeken bölgenin, “terör” algısı nedeniyle, eski canlılığını yaşayamayacağı şeklinde… Çünkü, terörün oluşturduğu hava, sokakta hissediliyor. Turist bir süredir ülkenin doğusuna uğramıyor. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, “Nisan ve mayıs ayları çok güzel geçmişti, insanlar akın akın bölgeye geliyordu. Hazirandan sonra bu tablo değişti. Şu anda turist sayısının düştüğü yönünde resmi bir rakam yok. Ancak Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa’nın şikayetleri var. Adıyaman bile sırf bu bölgede olduğu için etkileniyor” diye bilgi veriyor. Vurgusu ise, “Bizim problemimiz algı sorunu, bu sıkıntıyı aşamıyoruz. Bu yeni de değil! Bölgede günlük hayatta bir sıkıntı yok, uluslararası camiada bu farklı şekilde yansıtılıyor. Bunu değiştirmek çok zor. Algıya aldanmayın. Gelin, gezin yatırım yapın!”
‘Yatırım durmadı, yatırım ortamı etkilendi’
Çözüm sürecinde yaşanan huzur ve güven ortamının GAP Bölgesi’ni cazibe merkezi haline getiren, birçok alanda büyük yenilikleri ivmeleyen, ekonomik ve sosyal gelişmelere neden olduğunu belirten GAP İdaresi Başkanı Karahocagil, çözüm sürecinin kesintiye uğramasının, son zamanlarda yaşanan terör olaylarının GAP yatırımlarını büyük ölçüde etkilediğini söyledi. Özellikle dış yatırımlarla ilgili iptallerin olup olmadığına ilişkin merak edilen soruya, bölgede yatırımların koordinasyonu için çalışan Karahocagil’in cevabı, “Çözüm sürecinde hem yatırımlar, hem sosyal hayat gelişiyordu. Gerçekten vatandaşımızın da çok mutlu olduğu birkaç yıl geçirdik. Ciddi yatırımcılar gelmeye başlamıştı. Ciddi yatırım artışı, çözüm süreciyle beslenen huzur ortamı sayesinde sağlandı. Otel zincirleri, sanayiciler geldi. Son aylarda ise yatırımlar durmuş değil ancak yatırım ortamı, biraz duraksamış durumda. Şimdi moralimizi bozmadan çalışmalarımıza kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Teröre verilecek en iyi yanıtın bu olduğunu biliyoruz” diyor.
Devamını Derin Ekonominin 6.’ncı sayısından okuyabilirsiniz…