Teknoloji yaşamımızın ayrılmaz bir parçası. Bu yüzden yeni teknolojiler her kesimin kısa sürede dikkatini çekmeyi başarıyor. 2016 yılı boyunca adını sık duyacağımız teknolojik trendler arasında selfie çeken drone’lardan giyilebilir tercümana kadar çok önemli yenilikler var
Özlem Has / Editör
Teknoloji, günümüzde, küresel her sektörde, her şirketin ve verimlilik artışlarının önde gelen kaynağı ve sürekli rekabet avantajı olarak nitelendiriliyor. Aynı zamanda, eğitim ve sosyo-ekonomik eşitsizlik karşısında oyun alanı düzeyinde potansiyele sahip bu sektörde gün geçmiyor ki yeni gelişmeler olmasın. 2016’da daha sık duyacağımız teknolojik gelişmelerin şu an için başarılı olup olmayacağı bilinmese de etkileyici olduğu açık. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, her yaptığı projede zorlukları aşan ve sonuca ulaşan kişi olarak bilinir. 2016 için sunduğu kişisel projesi ise Iron Man’in dijital ajandası Jarvis’i gerçek hayata uyarlamak. Daha doğrusu Jarvis’i referans alıp kendi yapay zekâsını yaratmak. Yazıldığı andan itibaren binlerce beğeni alan paylaşım şu şekildeydi: “Son yıllarda üzerinde durduğum şeyler her ay 2 kitap bitirmek, Mandarin dilini öğrenmek ve her gün yeni bir insanla tanışmaktı. 2016 yılındaki ilk hedefim ise evimde ve çalışma ortamımda bana yardımcı olacak basit bir “Yapay Zekâ” geliştirmek. Iron Man filmindeki Jarvis buna bir örnek olabilir. Bunu tasarlarken, dışarıda şu anda bu konuyla ilgili hangi teknolojiler yapılmış ona bakacağım. Sonra evimde, sesimin her şeyi (müziği, ışıkları, havayı ve diğerlerini) nasıl kontrol edebileceğini öğrenmeye başlayacağım. Söz konusu dijital yardımcıya Max’ın odasında
onunla olmadığım zaman olan değişikliklerden bana haber vermesini öğreteceğim. Aynı zamanda çalışmalarımı daha efektif hale getirmek için bana yardım etmesini sağlamaya çalışacağım.”
Şu an için Zuckerberg’in hayali olan yardımcı bir teknolojimiz yok, ancak 2016 yılının yeni teknoloji trendleri de bir hayli ilgi çekeceğe benziyor. IBM CEO’su Ginni Rometty’in de belirttiği gibi çağımızın olgusu veri, dünyanın yeni doğal kaynağı durumunda. Dolayısıyla yepyeni teknolojiler, üretmeye çabalayan her beyinden alınan veriler değerli. Las Vegas’ta düzenlenen CES teknoloji fuarında ön plana çıkan 2016’nın son teknolojik gelişmeleri şunlar olacak:
- Zuckerberg’in üzerinde çalıştığı gibi kişisel asistanlar, akıllı evler, akıllı şehirler ve akıllı otomobilleri hizmetimize sunuyor. Buna örnek olarak Bosch firması, yeni spor otomobil konseptinde
yaya durumuna göre haber verip sürücüyü uyarabilecek bir teknoloji geliştiriyor. Sürücüler daha rahat bir yolculuk için otomatik pilotu da devreye sokabilecek. Akıllı otomobiller ayrıca evin durumu hakkında sürücüyü bilgilendirecek. Akıllı otomobillere mimik ve sözlerinizle komut verip, akıllı telefonunuza veya çevrim içi servislere yönlendirilebiliyorsunuz. Bu sayede de kazalar daha aza indirilebilecek. - TV’lerin daha da gelişip, yarım santimden daha ince olması bekleniyor. Çift taraflı kullanılıp eğimli olmasıyla her şekle girebilecek.
- Uzaktan kumanda ile yaptığımız birçok şeyi Ziro Robotics’in geliştirdiği bir alet ile el hareketlerimizi yönlendirerek yapabileceğiz.
- Drone’lar etrafımızı sarmış durumda, fakat bunlar genelde uzaktan kumanda ile çalışan küçük çaplı cihazlar. Bunun yanında bu sene Çinli insansız hava taşıtı firması EHang, tek kişilik helikopter olarak üretilen mega drone Ehang 184’ü tasarladı ve cihaz elektrikle çalışıyor. Ayrıca Drone’lar selfie (özçekim) özelliği gösterecek. Drohnie adındaki Drone’lar sayesinde kullanıcılar gökyüzünden görüntü alabilecek.
- Owlet firması, bebeklerinin sağlık durumundan erken haber almak için ürettikleri aletlerle biliniyor. Bu seferde “Owlet Sock” adında bebek çorabının içine yerleştirdikleri sensör (algılayıcı)
sayesinde bebeklerin kalp atışından nefes almasına kadar kontrol eden bir çorap üretiyor. Sensör acil durumları da cep telefonundan bildirecek. - Akıllı telefonlarda da teknolojik gelişmeler sürüyor. LG firması 2016’nın ilk örnekleri olarak K7 ve K10 cep telefonlarının tanıtımını yaptı. K7, 5 inç ekrana sahip olacakken, K10
ise 5,3 inçlik ekrana sahip olacak. - Lagbar iLi, giyilebilir kolye şeklinde bir tercüman üretti. Kullanıcılar, kolyenin düğmesine basarak söylediği sözleri İngilizce, Çince veya Japonca olarak tekrarlamasına şahit olacak.
- Ziro adlı firma 30 dakikada bir uygulama ile herkesin kendi robotunu programlamasına izin verecek. Robotun hareketlerini akıllı eldivenlerle kontrol edebileceğiz.