Hedef güneş enerjisi liginde ilk 10

Şu anda Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 1’ini oluşturmasa da güneş enerjisi potansiyelini elektriğe çevirme konusunda ciddi bir atak sözkonusu. Dağ taş, güneş paneli tarlası doldu. Güneş enerjisi yatırımcılarını temsil eden Solarbaba Platformu Kurucusu Ateş Uğurel; “Dünyanın en büyük dört ekonomisi aynı zamanda, dünyanın en büyük güneş enerjisi pazarı” diyor

Mehmet Ali Doğan / Editör 

atesugurel2

Enerji, yaşamın her alanını etkiliyor. Haliyle özel bir önemle ilgilenilmesi gereken bir alan olarak enerji; ekonomi yönetimi ve siyasetin gündeminden de hiç düşmüyor. Diplomatik girişimlerin merkezinde de o var, ekonomik ilişkilerin merkezinde de… Türkiye’nin enerji odağını; petrol, doğalgaz temini ve nükleer santral yatırımları oluşturken, “yenilenebilir enerji kaynakları” da ihmal edilmiyor. Alternatif enerji kaynakları diye de tanımlanan bu alanda; özel sektörün yaptığı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları; toplam enerji ihtiyacına cevap verebilir hale geldi. Yatırımlar bundan sonra da ivmelenerek artacak gibi gözüküyor, çünkü geleceğin enerjisi de güneşten sağlanacak.

Güneş enerjisinden elektrik üretmek için Türkiye’de panel ve kablo satan, kurulum ve yatırım yapan firmaların yüzde 93’ünü kapsayan platform olan Solarbaba’nın kurucusu Ateş Uğurel’in dikkat çektiği nokta da “dünyanın en büyük dört ekonomisinin aynı zamanda en büyük dört güneş enerjisi pazarı” olduğu… Haliyle, dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde olmayı vizyonuna koymuş Türkiye’nin, güneş yatırımlarında ilk 10 ülke arasında olması gerekiyor. Ancak henüz bu noktaya ulaşmış bir güneş enerjisi pazarından söz edilemiyor. Nedenleri ve güneş enerjisinin Türkiye’deki geleceğini Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel’e sorduk:

Enerjide dışa bağımlıyız. Güneş enerjisi bunu önleyebilebilir mi?
Şu enerji ihtiyacını ikiye ayıralım. Birincisinde ısınmak, ulaşım ve elektrik için ihtiyacımız var. Petrol bizim elektrik ihtiyacımız için kullandığımız bir ürün değil. Petrolden biz yan ürünler geliştiriyoruz, benzin, motorin yapıyoruz ama elektrik için kullanmıyoruz. Baktığımızda elektrik üretimi için doğalgaz ve kömür bağımlılığımız var. Ondan sonra rüzgar santralleri, jeotermal ve hidroelektrik santralleri kullanılıyor. Baktığımızda dünyanın her yanında olduğu gibi güneş enerjisi, elektrik ihtiyacı için kullanılıyor. Bizim de elektrik ürettiğimiz enerji kaynağı şu anda doğalgaz. Güneş enerjisi şu anda Türkiye’nin enerji ihtiyacının binde 1’ini oluşturuyor. Dolayısıyla istatistiklerde bile gözükmüyor!

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Şubat sayısında…

 

Dikkat çekenler...