Avrupalı bankacılar, suç örgütlerinin 500 Euro gibi büyük banknotları para aklamak, vergi kaçırmak için kullandığını belirterek, Avrupa Merkez Bankasından bu banknotları daha az piyasaya sürmesini istiyor. ABD’de 100 dolar, İngiltere’de ise 50 sterlinin üzerinde banknot piyasaya sürülmüyor
Ümit Sinan
Bankacılar nakit paraya karşı savaş açtı. Evet, biraz garip bir cümle ama gerçek. Avrupalı bankacılar, Euro bölgesinde yoğun biçimde kullanılan yüksek değerli Euro’lar hakkında hiç sıcak düşünmüyor. Hatta yasaklanmasını, dolaşıma sokulmamasını istiyorlar.
Çünkü 200 veya 500 Euro gibi büyük banknotların organize suç örgütleri tarafından para aklamak, vergi kaçırmak için kullanıldığını savunuyorlar. Bu nedenle Avrupa Merkez Bankası’ndan piyasaya daha çok miktarda küçük banknotlar sürmesini istiyorlar. Avrupa’da dolaşımdaki banknotların yaklaşık yarısı 200 ve 500’lüklerden oluşuyor. Buna karşılık ABD Merkez Bankası (FED) 100 dolar, İngiltere Merkez Bankası ise 50 sterlinin üzerinde banknot piyasaya sürmüyor.
İngiliz Bankası Standard Chartered’ın eski CEO’su Peter Sands, yayımladığı yeni bir araştırma raporunda, 500’lük Euro gibi büyük banknotlardan vazgeçilmesinin Avrupa Merkez Bankası’nın yararına olacağını, suç örgütlerinin ve hatta teröristlerin para aklama eylemlerini zorlaştıracağını belirtirken, şirket ve bireylerin de vergiden kaçınmasına mani olacağını açıkladı.
Sands, akademisyenliği sürdürdüğü Harvard Kennedy School tarafından yayımlanan raporunda, küresel olarak her yıl yasadışı faaliyetlerde iki trilyon dolardan fazla paranın hareket ettiğini, buna ek olarak yolsuzluklarda dönen paranın da bir trilyon doları bulduğunu belirtti.
Sands, 500 Euro, 1000 İsviçre Frangı gibi banknotların meşru ekonominin işleyişinde küçük bir rol oynadığını, ancak yeraltı ekonomisinde hayati bir role sahip olduğunu vurgularken, “İşte ironi burada, bu banknotlar suçlulara devlet tarafından sağlanıyor” diyor.
Devamı Derin Ekonomi Mart sayısında…