Adı, Nazif Çakıroğlu. İzmir Urla’ya bağlı Kadıovacık Köyü’nün muhtarı. Üç yıl önce şehirlilerin aklına uyarak farklı bir adım attı. Nasrettin Hoca’nın “göle maya çalması” misali köyün “karbon ayak izini” ölçmek için harekete geçti. Hedefi, köyünü turizme açmak olan bir muhtar başka ne yapabilir ki? 100 hane, biraz yağlık zeytin, biraz hayvancılık, yeter mi? Akıl danıştığı şehirliler, “muhtar emmi farkındalık yaratacaksın” deyince kendisine rehberlik yapacak kurumlara, kişilere ihtiyaç duydu.
İlk iş Urla Rotary’nin kapısını çaldı, “bana yol gösterin” dedi. Böyle muhtar kırılır mı? Hemen elinden tutuldu. Köy doğrudan merkezi Londra’da olan çevre girişiminin (CDP) “şehirler” programına girdi. Dünyanın en prestijli çevre girişimi olarak kabul edilen CDP’nin Türkiye’deki partneri Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu. Koca ülkede Kadıovacık Köyü’nden başka Londra’nın yolunu tutan ikinci bir köy yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bile Kadıovacık Köyü’nden bir yıl sonra programa girdi.
İş ciddi, program yüklü. Diyeceksiniz ki, Kadıovacık Köyü dersini nasıl çalıştı? Yaptıklarını muhtar Nazif Çakıroğlu anlatıyor: “Köydeki tüm traktör ve arabanın envanteri çıktı.Ne kadar benzin ve mazot kullanılıyor, hesaplandı. Hayvan dışkısı da dahil, evlerde yakılan kömür, odun incelendi. Köyün yılda 700 ton civarında bir karbon emisyonu yaydığı ortaya çıktı. Bize“100 bin ağaç dikilecek” dendi. 100 bin ağaçtan oluşan orman büyüyor.”
Devamı Derin Ekonomi Mayıs Sayısında …