Ermenistan ile Azerbaycan güçleri arasında yıllar sonra Ermeni işgali altındaki Azeri toprakları olan Dağlık Karabağ’da yoğun çatışmalar 2 Nisan’da tekrar patlak verdi. Azerbaycan toprağı olarak uluslararası kabul gören Dağlık Karabağ, 1991-94 arasında kanlı bir savaştan bu yana Ermeni işgali altında. Bölge 20 yıldır düşük yoğunluklu bir savaşa sahne oluyordu ancak iki tarafın da onlarca kayıp verdiği bildirilen çatışmalar Azerbaycan’ın 4 Nisan’da tek taraflı ilan ettiği ateşkese kadar devam etti. Peki neden şimdi?
Rusya ve İran arasına sıkışmış olan Azerbaycan, büyük petrol gaz rezervleri nedeniyle bölgedeki en cazip ülke. Jeo-stratejik veciz sözün ifade ettiği gibi: Rusya açısından Ermenistan yol, Gürcistan anahtar ve Azerbaycan ise ödül. Obama idaresindeki ABD’nin Güney Kafkasya’yı global stratejik vizyonu kapsamında önemi düşerken, hem Rusya, hem de İran bölgedeki etki alanını genişletme peşinde.
Türkiye, bağımsızlığından itibaren Azerbaycan’ı koşulsuz destekledi. Daha fazla Azeri gazını batıya taşıyacak bir boru hattına da ev sahipliği yapıyor.
Rusya ise hep Ermenilerin tarafını tuttu ve Sovyetler Birliği’nden bağımsızlık sonrası bu ülkeye silah sağlayan tek güç oldu. Obama döneminde Amerika’nın bölgeden jeo-stratejik geri çekilme hamlesinin ardından Rusya, Azerbaycan’a silah satan başlıca ülke konumuna geldi. Rus lider Putin’in Ağustos 2013’te Bakü ziyareti, iki ülke arasındaki yakınlaşmayı da artırdı.
Devamı Derin Ekonomi Mayıs Sayısında …