MERDiVENALTI SHERLOCK HOLMES

Yıllarca dizilerde izlediğimiz Sherlock Holmes’un dedektiflik mesleği son yılların gözde iş kollarından biri oldu. Tarifesi 10 bin dolardan başlayan piyasada, merdivenaltı çalışanlar da türeyince 300 TL’ye bile iz süren bulabilirsiniz. Talepler içinde ise önce eş sonra da iş takibi geliyor.

Orhan Orhun Ünal

shutterstock_191388299

Bülent Ersoy, kendisini giydiği kürkler yüzünden eleştiren Ayşe Arman’ın peşine 20 bin TL verip dedektif takınca olan oldu. Uzun yıllardır mesleki standartlarını ve yasal düzenlemelerini bekleyen dedektifler biraz da olsa gündeme oturdu. Oysa ki işin piyasası oldukça farklı. Yüksek ücretler, aldatılan eşler, çalışanını takip ettiren patronlar, sahte dedektiflerin ağına düşenler… Kısacası aşk, rekabet, entrika ne ararsanız burada. İnternetten kabaca bir araştırma yaptığımızda bile onlarca dedektiflik firmasına ulaşıyoruz. Yıllarca film ve dizilerde izlediğimiz Sherlock Holmes’un son yıllarda kazançlı bir iş koluna dönüştüğünü görüyoruz. Geçmişte gazetelerde ‘iş takibi yapılır’ şeklinde ilan veren dedektifler şimdilerde internetin sınırsız ve kimi zaman fütursuz imkanlarından yararlanıyorlar. Firma diyoruz ancak çoğu merdivenaltı faaliyet gösterip sadece internet sitesi üzerinden hizmet veriyor. Yüz yüze görüşeceğiniz bir büroları yok. ‘Eşimden şüpheleniyorum, takip ettirmek istiyorum’ dediğinizde 300 TL’ye iz süren de var 10 bin avro işi bağlamaya çalışan da. İşin piyasasında herhangi bir ücret tarifesi olmadığı gibi neye göre dedektif seçeceğimizi bilemiyoruz. Biz de bu sefer onların peşine düşüyoruz.

DERNEĞİ VAR KANUNU YOK
Türkiye’de henüz ‘Özel Dedektiflik Kanunu’ bulunmadığı için meslek fiili olarak yapılıyor. Bu iş kolunun yerleşmesi için yoğun bir çaba gösteren Özel Dedektifler Derneği (ÖDD) Başkanı İsmail Yetimoğlu ile sektörde yaşanan sorunları görüştük. İsmail Yetimoğlu, ‘Özel dedektiflik kanununun’ henüz çıkmamış olmasından dolayı yapılan işlerin zorluğuna ve maliyetine dikkat çekiyor. Yetimoğlu, ”Özel dedektiflik kanunu olan ülkelerde özel dedektifler belli konularda sınırlı dahi olsa resmi bilgilere ulaşabiliyor ve araştırmasını daha kısa sürede daha az maliyetle yapabiliyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mayıs sayısında…

Dikkat çekenler...