Çin’in ekonomide frene basması, büyük hayallerle bu dev pazara giren otomobil üreticilerini endişelendiriyor. General Motors, Volkswagen gibi devlerin büyük yatırımları kötü bir döneme denk geldi
Başar Babataş / Ümit Sinan
Çin dünyanın en büyük otomotiv pazarı ve aynı zamanda eski Vahşi Batı da diyebiliriz. Bu her şeyin kuralsız olduğu, yasa tanımayan bir piyasa anlamında değil. Daha ziyade, birçok cephede neler olacağını kimsenin bilmediği dev bir pazardan bahsediyoruz. Batı’nın olgun pazarlarının aksine, bu pazarda müthiş bir rekabet var. Avrupa’nın lüks üreticileri ve Volkswagen artık kendi evlerindeki kadar rahat satamıyorlar. Japon üreticiler de iç pazarlarında yabancı rakip olmamasının rahatlığında değiller. General Motors, Ford ve Fiat-Chrysler gibi Detroitli üreticiler de iş yüksek karlı SUV ve lüks kamyonetleri ABD’de olduğu gibi kolayca satamıyor. Çin pazarında General Motors ve Volkswagen ülke çapında en çok satış yapan iki büyük üretici… GM, 2020’ye kadar 60 yeni ve yenilenmiş model ile pazar payını güçlendirmeye çalışacak. Bunlardan 13’ü ise bu yıl pazara girecek. Volkswagen ise, 2020’ye kadar pazara çeşitli markalarda 15 elektrikli ve hibrid araç sunmayı planlıyor. Japon üreticiler fiyat kırarak ve iki ülke arasındaki gergin tansiyonun dezavantajını yaşayarak payını artırmaya çalışıyor. Ford piyasaya birkaç yıl geç girmenin sancılarını yaşıyor, Fiat-Chrysler ise büyüyen SUV pazarında Jeep markasıyla pazar arayışını sürdürüyor. Tabii bir de yerli üreticiler var. Çinli üreticiler, kendilerine özgü taktiklerle otomotivin küresel güçleriyle mücadele ediyor.
Araştırma firması Sanford Bernstein, Çin’de önümüzdeki iki yılda otomotiv üretim kapasitesinin yüzde 22 artarak, yılda 28.8 milyon adet otomobil, SUV ve minivana ulaşacağını tahmin ediyor.
Bu rakam ABD ve Avrupa pazarının toplamına eşit. Daha iyimser bir tahmin de satışların gelecek yıl 25 milyon adete çıkacağı yönünde… McKinsey’in son raporunda da benzer bulgular var. McKinsey, yavaşlayan ekonomi ve değişen tüketici eğilimleri nedeniyle, gelecek beş yıl içinde satış artış hızının yarı yarıya düşeceğini açıkladı. Rapora göre, 2010 ile 2015 arasında yıllık ortalama yüzde 12 artan satışların 2020’ye gelindiğinde yüzde 5 gerilemesi bekleniyor.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Haziran Sayısında….