Logo değiştirmek grafik anlamda kolay bir iştir. Bir tasarımcı ya da tasarım ofisiyle anlaşırsınız, kısa sürede önünüze sayısız logo seçeneği serilir. İstediğinizi seçip kullanırsınız
Aşkın Baysal
Yeni logoyu hedef kitleye benimsetmek ise dünyanın en zor işlerinden biridir. Markalar tarihinde böyle bir işe kalkıştıklarına bin kere pişman olan pek çok örnek mevcut.
En çarpıcı logo değiştirme hikayelerinden biri, giyim perakende markası GAP’e ait. Çok sadık bir hedef kitlesi olan GAP, 2010 yılında radikal bir logo değişikliğine gitti. Lacivert bir zemin üzerine tırnaklı bir font ve hepsi majüskül harflerle yazılan klasik ve ikonlaşmış logosunu terk etti. İlk harfi majüskül diğer iki harfi miniskül, son harf ‘p’nin üzerinde ise mavi bir karenin olduğu yeni bir logoyla yola devam etmeye karar verdi.
Marka zamanın ruhuna uygun davranayım diye logosunu sosyal medyada kullanıcıların dikkatine sunup fikirlerini almak istedi ve kıyamet de o zaman koptu. GAP, önce kullanıcıların ardından da işin ehli yorumcuların hücumuna uğradı, alay konusu oldu, yoğun tepkiler üzerine eski logosuna geri dönme kararı aldı. Bütün bunlar bir hafta içinde yaşandı üstelik.
MARKA HALİHAZIRDA ESKİ LOGOSUYLA YOLUNA DEVAM EDİYOR.
GAP örneğine bakınca insanın gözü korkuyor belki ama logo değişiklikleri her zaman fiyaskoyla sonuçlanmıyor. Aksine çok başarılı logo değişim örnekleri de mevcut. Çok uzağa gitmeye gerek yok, geçtiğimiz yıl dünyanın en değerli markaları arasında zirvede yer alan Google, logosunu büyük bir maharetle yeniledi, değişim sürecini kazasız atlatmak bir yana gücüne güç kattı. Google’ın bu işi nasıl başardığına yakından baktığımızda, logo değiştirmeye kalkınca nelere dikkat edilmesi konusunda çok değerli ipuçları elde ediyoruz. Bunlardan ilki şu olmalı: Logonuzu değiştirmeyin, dönüştürün
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Haziran Sayısında…