Çin’in ekonomisini açmakta yavaş kalması ve ekonomideki duraklama üzerine Avrupalı şirketlerin yüzde 41’i maliyetlerini düşürmek için Çin operasyonlarını gözden geçirme aşamasında…
Ümit Sinan
Çin’in yabancı şirketlere ekonomisini açmakta yavaş kalması, Avrupalı şirketlerin dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki faaliyetlerini gözden geçirmek zorunda bıraktı. Avrupalı şirketlerin temsilcileri, Çin’de faaliyet göstermenin gittikçe zorlaştığını, üstünkörü tanımlanmış yasalar, yerli şirketler lehine yapılan korumacılık ve sanayideki aşırı kapasite nedeniyle rekabette ileri adım atmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Çin’deki Avrupalı şirketlerin bir bölümü genişleme planlarını ertelerken, şirketlerin yüzde 41’i maliyetlerini düşürmek için Çin operasyonlarını gözden geçirme aşamasında olduğunu bildirdi.
Avrupalı şirketlerin karamsar bakış açısının başlıca nedenlerinden biri de hızla vites düşüren Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlaması, ileriye yönelik görüntünün bulanıklaşması ve para birimi Yuan’ın değerindeki dalgalanmalar da oldu. Avrupa Birliği Çin Ticaret Odası tarafından yapılan İş Dünyası Güven Anketine göre, Çin’de çalışan Avrupalı her 10 şirketten dördü, kalıp kalmamayı gözden geçirmeyi, işçi çıkarma da dahil olmak üzere maliyetleri düşürmeyi planlıyor. Bu oran 2013’te yüzde 19’du. Daha da kötüsü her 10 işletmeden biri de yatırımlarını diğer pazarlara kaydırmayı planlıyor. Çin’deki Avrupalı şirketlerin yüzde 31’i gittikçe artan “düşmanca iş ortamı” nedeniyle gelecekteki karlar hakkında daha da karamsar olduğunu bildirdi. Avrupalı şirketler bu yıl karların ortalama yüzde 8 artmasını bekliyor.
Anketin ilginç bir yanı da Avrupalı şirketlerin Çin’deki kâr performansındaki düşüşü göstermesi… 2008 yılında Çin’de kârının yüzde 20’nin üzerinde arttığını bildiren şirket oranı yüzde 45 iken, 2015’te bu oran yüzde 17’ye geriledi. 2015’te şirketlerin yüzde 43 gibi önemli bir bölümü karlarında yüzde 5 ile 20 aralığında bir artışın söz konusu olduğunu belirttiler. Buna karşılık, 2008’de karının yüzde 5 ile 20 aralığında azaldığını söyleyen şirket oranı sadece yüzde 3 olmuşken, 2015’te bu oran yüzde 10’a çıktı. Avrupa iş dünyasının bu ülkedeki çıkarlarını temsil eden ve iş yapış koşullarını geliştirmeyi hedefleyen bir organ olan Çin’de faaliyet gösteren AB üyesi şirketlere yönelik Ticaret Odası, anketin, Pekin’in yabancı sermayeli şirketlerin istediği daha açık ve daha rekabetçi pazarı sağlamakta şimdiye dek geç kaldığını gösterdiğini ve bunun da şirketler arasında karamsarlığın artmasını körüklediğini bildirdi
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Temmuz 2016 sayısında…