ÇİN VE RUSYA ALTINA YÜKLENİYOR

Küresel ekonominin yalpalaması nedeniyle ABD Doları ve Euro’ya dayalı rezerv yapısını çeşitlendirmek isteyen Çin ve Rusya merkez bankaları altın stoklayarak rezervlerini güçlendiriyor.

Ümit Sinan

shutterstock_114844702

Son yıllarda merkez bankaları rezervlerini güçlendirmek için altın alıyorlar ancak bunlar arasında Rusya ve Çin yoğun biçimde altın talebiyle dikkat çekiyor. Bu iki dev ekonominin altın satın alması kendi para birimlerine olan güveni artırarak, dolar ve euro’ya olan bağımlılığı azaltmaktan kaynaklanıyor. Her iki merkez bankasının yoğun altın alımının bir başka önemli nedeni de kötüleşen küresel finansal ve ekonomik ortamda altını “güvenli liman” olarak görmeleri ve rezervlerini koruma altına alma çabaları…

Dünya Altın Konseyi’nin Temmuz raporuna göre, dünya çapındaki merkez bankaları geçen yıl altın rezervlerini 2014’e göre yüzde 2.7 artırarak 32 bin 800 tona çıkardı. Merkez bankaları 2015’te küresel altın talebinin yüzde 14’üne eşit olan toplam net 590 ton altın satın aldı. Bu rakam doların altına konvertibilitesinin sona erdiği 1971’den bu yana en yüksek ikincisi ve merkez bankaları küresel krizden bu yana son sekiz yıldır art arda net alıcı durumunda.
Altın talebinde Çin ve Rusya merkez bankaları ön plana çıkıyor. Çin altın rezervlerini geçen yıla göre yüzde 70 artırarak 1.800 tona çıkarırken, beşinci büyük altın rezervi sahibi ülke oldu. Çin 2007 yılından bu yana dünyanın en büyük altın üreticisi ve Merkez Bankası da 2009’dan bu yana altın satın alıyor. Çin’in ABD ile ekonomik ve siyasi rekabeti altına yönelmesine katkı yapıyor. Altın uzmanı Itsuo Toshima, “Ekonomik güvenlik anlamında Çin daha fazla dolara bağımlı kalamazdı” yorumunu yapıyor. Yaklaşık 3 trilyon dolar ile halen dünyanın en büyük rezerv sahibi olan Çin Merkez Bankası’nın rezervleri, piyasalara yapılan müdahaleler ve para musluklarının açılması nedeniyle son dönemlerde inişe geçti. Merkez Bankası’nın rezervleri, 2015’teki zirvesine göre dörtte bir oranında azaldı.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ağustos 2016 sayısında….

Dikkat çekenler...