KARBON NANOTÜP SiLiKONU TAHTINDAN EDEBiLiR

Japon fizikçi Michio Kaku, birkaç yıl önce 10 yıl içerisinde silikonun özellikleri dolayısıyla işlemci teknolojisinin sonuna gelineceği, bunun kapitalizmin ekonomik yapısını bile sarsacak bir durum olduğunu iddia etmişti. Karbon nanotüp teknolojisindeki gelişmeler ise bu tartışmanın yeniden alevlenmesini sağlayabilir

Kadriye N. Teker

Nanoteknoloji hayatımıza aslında çok da uzak olmayan bir dönemde girdi. İlk kez 1974’te Japon bilim adamı Nario Taniguchi’nin dillendirdiği nanoteknoloji sayesinde birçok yeni olanağa sahip olduk. Geçtiğimiz ay ise nanoteknoloji ile uğraşanların en büyük hayallerinden birinin gerçeğe dönüştüğü açıklandı. Karbon nanotüp transistörler ilk kez silikon transistörlerden daha iyi bir performans gösterdi. Aslında karbon nanotüplerle transistör ilk defa yapılan bir şey değil. Ancak Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları silikon transistörlere göre yaklaşık 2 katı daha yüksek akımın geçmesi ile karbon nanotüp transistörlerden daha iyi performans sağlamayı başardılar. Ekip ultra yüksek saflıkta yarı iletken karbon nanotüpler için polimer kullandı. Bu gelişme, bilgisayarlardan akıllı telefonlara, günümüzde hayatımızı değiştiren tüm cihazların tasarım ve performans anlamında yeniden ele alınmasını gündeme getirecek.

MOORE’UN BÜYÜSÜ DEVAM EDECEK Mİ?

Günümüzde yarı iletken teknolojisi, Intel’in kurucusu Gordon Moore’un bundan yaklaşık 50 yıl önceki öngörüleri ile çalışıyor. Karbon nanotüp transistörler konusunda gelişmelerin en önemli özelliklerinden biri de, Moore Yasası’nı yeniden tartışmaya açacak olması. Moore’un 1965’te iddia ettiği bilgisayarların işlem kapasitesinin sürekli olarak artacağı ve işlemci maliyetlerinin azalacağı öngörüsü büyük ilgi çekmişti. Her 18 aylık dönemde iki katı artış göstermesi gereken işlemci hızı ile ilgili Moore’un iddiaları, bu hızların yaklaşık 30 ayda bir ikiye katlanması ile günümüzde tıkanma noktasına gelmişti. Bu nedenle işlemci piyasasındaki durgunluğun önüne geçebilmek ve Moore Yasası’na yeniden saygınlık kazandırmak için karbon nanotüpler büyük öneme sahip.
Popüler bilimin yaygınlaşması çabaları ve çok satan kitapları ile tanınan bilim adamı Michio Kaku ise, trilyonlarca doların belirleyici olduğu işlemci piyasasındaki tıkanmanın uluslararası önemde olduğu ve Moore Yasası’nın sürüp sürmeyeceğinin fizikteki sorulara verilecek yanıtlara bağlı olduğunu savunuyor. Burada dikkat çeken ise Kaku’ya göre bu yanıtların kapitalizmin ekonomik yapısını bile sarsacak nitelikte olması. Bunun emareleri ise geçtiğimiz aylarda Intel’in işlemci geliştirme çalışmalarını yavaşlatacağını duyurması ile yeni bir boyut kazanmıştı. Çünkü günümüzde 100 atoma kadar indirilen transistör boyutu, Moore Yasası’nın takip edilmesi ile yakın gelecekte 10 atoma kadar inmesi halinde işlevini yitirebilir. Ayrıca marjinal faydanın sıfıra yaklaşması, işlemci araştırmaları için her yıl 37 milyar dolar harcanan sektörü zora sokabilir. Dolayısıyla karbon nanotüp transistörlerin geliştirilmesi Moore Yasası’nın büyüsünün devam etmesi için de büyük öneme sahip.

<devamı Derin Ekonomi Dergisi Ekim sayısında …

 

 

Dikkat çekenler...