GELiŞEN ÜLKELER RALLiSi DEVAM EDECEK

Getiri arayan yatırımcının ilk adresi gelişen ülkeler. Bir yanda istediği büyüme ve enflasyon oranlarını yakalayamayan gelişmiş ekonomiler, diğer yanda ise risklerin abartıldığı fark edilen gelişen ülkeler var. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişen ülkeler, hem görece yüksek büyüme oranları hem de getiri potansiyeliyle yatırımcıları çekmeye devam edecek.

Güneş Doğan 

shutterstock_167204534

2016’ya girerken gelişen piyasalar için olumsuz beklentiler olumlu beklentilere oldukça ağır basıyordu. Rusya hem Ukrayna hem de Suriye’de Batı ile karşı karşıyaydı. Çin’de ekonominin yeniden dengelenmesinin yaratacağı şokun boyutu konusunda kaygılar çok yüksekti. Brezilya ve Güney Afrika yönetim sorunları ile boğuşuyordu. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu jeopolitik riskler endişe yaratıyordu. Çoğu emtia ihracatçısı olan gelişen ülkelerde, fiyatlardaki düşüşün ekonomileri üzerindeki etkisi tam olarak hesaplanamıyordu. Ancak en önemlisi 2015’in Aralık ayında yaklaşık 9 yıl sonra ilk kez faiz artıran Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) 2016 için 4 faiz artışı beklemesiydi. Belki piyasalar Fed üyelerinin bu beklentisini hiçbir zaman tam olarak fiyatlamalara yansıtmadı ama bu beklenti gelişen piyasalar üzerinde kara bulutların dolaşmasına sebep oldu.

Yıla bu beklentilerle girilmişken, gerçekleşmeler gelişen ülkeler için yılın ilk 2 ayı hariç neredeyse tam tersi şekilde gerçekleşti. 2016 gelişen piyasalar için ralli yılı oldu. Yılın son çeyreğine girerken beklentiler bu rallinin hızlanacağı yönünde. Bunda gelişen ülkelere yönelik risklerin çoğunun gerçekleşmemesi etkili oldu. Bu ülkelerde büyüme oranları eski günlerinden uzakta olsa da gelişmiş ülkelerin hayal edemeyeceği seviyelerde olmayı sürdürüyor. Öte yandan 2016’ya dört faiz artışı beklentisiyle giren Fed’in yılı hiç faiz artışı yapmadan kapatma ihtimali dahi bulunuyor. Dahası Fed üyeleri aralık ayında faiz artışı gerçekleştirseler dahi 2017’de sadece 2 faiz artışı öngörüyor. Bu da ucuz paranın bir süre daha piyasalarda olacağını gösteriyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ekim 2016 Sayısında….

Dikkat çekenler...