Estonya 2025 yılına kadar 10 milyon e-oturma izni verilmesini hedefliyor ve şu ana kadar 12 bine yakın kişinin başvurusu kabul edildi. Verilen dijital kartlar, 2018 itibariyle tüm AB ülkelerinde online kimlik olarak kullanılabilecek. Bunun gerçekleşmesi ardından başvuru sayısında artış yaşanacağı tahmin ediliyor.
Kadriye N. Teker
Kuzeyin küçük ülkesi Estonya, geçtiğimiz yıldan itibaren, tüm dünya vatandaşlarına dijital oturum izni vermeye başladı. Online işler yürütenleri ülkesine çekmek isteyen Estonya’nın sunduğu teklif çok cazip, çünkü bu sayede e-oturma izni sahipleri Estonya’da şirket sahibi olmalarının yanı sıra bir dizi vergi ve ödeme avantajına da kavuşuyor. “Ulusal bir kimlik düzeni küreselleşiyor” şeklinde duyurulan uygulama ile Avrupa Birliği üyesi bir ülkede şirket sahibi olmak katılımcılar için cezbedici avantajlar sunuyor. Bununla beraber e-oturma izni vize kolaylığı, vatandaşlık ya da oturma izni anlamına gelmiyor.
Estonya’da e-oturma izni alma süreci çok basit. Dünyanın neresine olursanız olun, başvuru sahiplerine büyük kolaylıklar sağlanıyor. Bunun için öncelikle pasaport bilgileri ile internet üzerinden başvuru yapmak ve 100 Euro başvuru ücretini ödemek gerekiyor. Yaklaşık 5 hafta içerisinde dijital kartınız Ankara’daki Estonya Büyükelçiliği’ne teslim ediliyor ve parmak iziniz alınıyor. Bunun sonrasında ülkede e-oturma hakkınız tanımlanmış oluyor. Bundan sonraki aşamada Estonya’da şirket kurabiliyorsunuz. Estonya sınırları içinde bir banka hesabı açtırmak, şirketinizi internet üzerinden kaydettirmek ve son aşamada ise yine internet üzerinden bazı gerekli belgeleri imzalamanız ardından süreç tamamlanıyor. Şu an banka hesabı açtırmak için kişilerin Estonya’ya girmesi zorunlu, ancak yakın zamanda bu işlemlerin de internet aracılığı ile yapılması hedefleniyor. Bununla beraber banka hesabı açmak yerine internet üzerinden diğer ödeme seçenekleri de kabul ediliyor.
Estonya’da şirketinizi kurduktan sonra fiziki bir adres göstermeniz de gerekiyor. Ancak bunu sanal ofis ile yerine getiren girişimler de var. Sanal ofisler ayrıca belirli bir ücret karşılığında sekreterlik ve muhasebe hizmeti de sunuyor.
Devamı Derin Ekonomi Kasım 2016 sayısında …