ŞiMDi PARA KINA GECESiNDE

Türkiye’deki hızlı orta sınıflaşma süreci, hayatının dönüm noktalarından düğün ve kına gibi etkinliklerde çeşitlilik arayışını beraberinde getiriyor. Bu ihtiyaca cevap vermek üzere peş peşe organizasyon şirketleri kuruluyor. Çapı ilk bakışta fark edilmeyen bu yükselen sektörün en büyük sorunu ise kayıt dışılık.

Ebru Çolak

kina9hazi

Önceleri sadece fuarlarla anılan organizasyon sektörü son yıllarda oldukça popüler. Doğum günü, asker uğurlama, mezuniyet gibi alternatiflerin yanı sıra özellikle kına-düğün organizasyonu yatırımcılar için önemli bir iş alanı yaratmış durumda. Farklı etkinlikler için isteklerinizi kişilere iletiyorsunuz, onlar da size bir maliyet çıkarıyor. Hemen belirtelim, piyasada asla ve katta standart yok. Aynı içerikteki doğum günü organizasyonu için 200 lira fiyat veren de var 2 bin lira diyen de. Kır düğünü için 3 bin liradan 10 bin liraya uzanan rakamlar var. Kına gecesi için paket fiyat bin ila 2 bin arasında değişiyor.
Özel günler için alışılagelmiş kalıpların dışına çıkmak isteyenler düğünlerinin kusursuz bir organizasyonla gerçekleşmesi için tüm ayrıntıları işin uzmanına bırakıyor. Konuştuğumuz şirket yetkilileri ve sektör temsilcileri bu alıp başını giden kuralsızlıktan şikayetçi. Yüzde 70’lerdeki oranla kayıtdışılığın en yüksek olduğu alanlardan biri olduğunu öğreniyoruz. İki kişi kafa kafaya verip ertesi gün organizatör olabilir veya ek iş olarak yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şeyler internet ve telefon. Piyasada dolaşan yorumlara göre, işinizi tutturursanız ayda en az 20 bin lira kazanabilirsiniz. Vergiler, maliyetler derken orta halli bir girişimciye 8 ila 10 bin lira net gelir bırakıyor. Ayda 5 iş alıp 500 lira kazanan ve tutunamayanları da önemle hatırlatalım. Üstelik sermaye için aşırı bir rakam da söz konusu değil. Sektörün her bütçeye hitap etmesinin talebi arttırdığını söyleyen Mufi Organizasyon Başkanı Mutlu Fidan müşterilerin bu işi uzman kişilere bırakmasının nedenini “Kına- düğün organizasyonu için başvuran insanlar bu özel gecelerini rahat geçirmek istediklerini söyleyerek başvuru yapıyorlar. Kendim yapacak olsam geceden anlamayacağım, bu özel günümde eğlenmek istiyorum uğraşmak değil diye düşünüyorlar. Sizin her detayı düşünüp daha iyi yapabileceğinizi planlıyorum diyerek bunu işin uzmanına bırakmak istiyorlar” diye belirtiyor.

FİYATLAR 50 BİN LİRAYA ÇIKABİLİYOR
3 ila 5 bin liradan başlayıp 30 ile 50 bin liraya kadar organizasyon yapılıyor. Firmaların yıllık cirolarının 300 bin ile 2 milyon lira arasında değişebildiğini söyleyen sektör temsilcileri, düğün salonlarından restoranlara hatta yalı ve saraylara kadar çeşitli mekânlarda seçenekler sunuyorlar. Kişi başı 60 liradan başlayan bir organizasyonu otel ya da yalılara taşıyarak kişi başı 300-500 liraya kadar da çıkabilirsiniz. İstanbul’da 700 civarında organizasyon firması bulunuyor. Bunun yaklaşık 350 kadarı düğün organizasyon firması, 160 kadarı kurumsal organizasyonları takip eden firmalar diğer 200 kadarı ise animasyon, ses ışık, süsleme, ajans firmaları. Sektöre en yüksek talepse İstanbul’dan geliyor. İstanbul’da ciddi düğün organizasyonu yapabilecek firma sayısı en fazla 80 adet. Kurumsal organizasyon yapanlar ise 50 adet civarında. Türkiye’nin düğün organizasyonlarında çok ileride olduğunu söyleyen Organizasyon Derneği Başkanı Gültekin Gültepe ise “Türkiye bir düğün cenneti, sektör Avrupa’da olduğundan daha ileride, genellikle yakın aile çevresi arasında yapılan kına, düğün gibi organizasyonlar, son yıllarda Türkiye’de çok ileri durumda. Gelenek ve göreneklerimizde önemli bir yer tutan düğüne önem verdiğimiz için bu açığı fark eden organizasyon sektörü kendini bu alanda oldukça hızlı bir şekilde geliştirdi. Avrupa’da düğün çok fazla önemsenmiyor ve sade organizasyonlarla yapılıyor. Özellikle ülkemizin doğal yapısından dolayı kır düğünlerine olan talep de oldukça fazla” diyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Şubat 2017 sayısında…..

Dikkat çekenler...