Her ne kadar medyanın “anlatısı” Kuzey Kore krizine yön veriyor olsa da, durum gerçekte oldukça farklı olabilir. Zira, tehlikeler nükleer başlıklı balistik füzelerden değil başka şeylerden kaynaklanıyor olabilir ve Çin-Kuzey Kore ilişkileri uluslararası medyanın bize gösterdiğinden daha sıkı olabilir. Şu anda Pekin’in gündeminde Kore krizinin oldukça tırmanmış olması ve Çin’in ABD’nin misilleme yapması durumunda Kuzey Kore’den gelebilecek olan mülteci akınından duyduğu endişe var. Kuşkusuz, derinlemesine incelendiğinde, tablo daha geniş ve karmaşık hale gelebilir.
Washington ve Pekin’in oynadığı stratejik satranç oyununda Pyongyang’ın “yaramaz çocuğunun” rolü nedir? Kuzey Kore’nin Ukrayna yapımı düşük teknolojili füze vektörlerine karşın, ABD’nin füzesavar teknolojileri Washington’a herhangi bir tehdit çabasını geri çevirmesine ya da durdurmasına olanak sağlayabilir. Hal böyleyken, oğul Kim ne zaman ağzını açsa, neden pek çok Batılı yayın organı sözlerinin ciddiye alınması gerekiyormuş gibi ayna tutmaya hazır bulunuyor?
ABD’nin başta Japonya olmak üzere Pasifik’teki güçlü askeri varlığını meşrulaştırmak amacıyla bölgedeki “tehlikeleri” büyüten “vites” kavramını anlamak için İkinci Dünya Savaşı sonrasında Pasifik’teki varlığını irdelememiz gerekiyor. ABD ve Çin arasındaki büyük restleşmede Tokyo bir ABD müttefiki olarak anahtar bir rol oynayacak. Ancak Japonya’nın, Washington’ın Pasifik’teki stratejik politikasını desteklemeye yardımcı olacak bir askeri gücü yeniden inşa etmek için Anayasa’sını değiştirmesi gerekiyor. Japon Anayasası’nın 9. maddesi, savaşı “devleti ilgilendiren uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için bir araç olarak” yasaklarken, Japon kamuoyu bu tarz siyasi gereksinimleri desteklemiyor. Bir ankete göre, birçok kişi, 9. maddenin Japonya’nın barışçıl tutumunda oynadığı rolü kabul ederken, katılımcıların yüzde 75’i, ülkenin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana sınırları dışındaki çatışmalara karışmamasını sağladığını söyledi. Nitekim, her ne zaman Kim (Kim Jong-un) güç gösterisinde bulunsa, Japonlar gelecekleri konusunda endişeye düştüler.
Ancak yine de Japon halkı, Anayasa’nın savaşı reddeden 9. maddesini değiştirip değiştirmeme konusunda keskin bir şekilde ikiye bölünmüş durumda. Öyle ki, Kyodo haber ajansının yaptığı bir ankete göre, Kuzey Kore’ye ve Çin’in askeri anlamda güçlenmesine dair endişeler sürerken, değişimi destekleyenlerin sayısı desteklemeyenlerden biraz daha fazla.
Devamı Derin Ekonomi Ekim 2017 sayısında …