Kuzey Irak referandumu: Neden şimdi?
Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Ekim 2017 sayısı bu ay da dopdolu. Derginin kapak dosyasında, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin yaptığı referandum sorgulanıyor ve şu soruya yanıt aranıyor: Mesut Barzani’nin referandumu, bölgede jeopolitik bir çözülme mi başlatıyor? En kritik soru şu: Neden şimdi? Cevaplar Derin Ekonomi’de…
Irak işgali, Suriye savaşı, Afganistan işgali ve ardından sonsuz savaşlara sürüklenilmesi, Yemen iç savaşı, Libya işgali ve bölünmesi, Suudi Arabistan’ın tartışmaya açılması gibi son otuz yılın çok ağır bunalımlarının da üstünde bir tehdit, coğrafyanın kapısına dayandı. ‘Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nde Mesut Barzani’nin referandumu, bölgede jeopolitik bir çözülme başlatıyor. Bu referandum nereden çıktı ve neden şimdi? Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Ekim 2017 sayısında, Barzani referandumunun sonuçları çok boyutlu olarak ele alınıyor. Dosyada, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin ‘bağımsızlık için referandum’ kararının ardındaki tüm bölgesel ve küresel hesaplar ayrıntılarıyla ortaya konuyor.
DÜNYANIN GÖRMEDİĞİ DRAM: ARAKAN!
Yeni yüzyılın soykırımı ve trajedisi, Arakan’da yaşanıyor. Myanmar ordusu ile Budist rahipler, Müslüman sivilleri sistematik bir baskı ve zulüm politikasıyla katlediyor, yerinden yurdundan ediyor. Rakamlar korkunç! 3 bin Arakanlı diri diri yakıldı ya da kurşuna dizildi. Evlerini, vatanlarını terk ederek komşu Bangladeş’e sığınanların sayısı 450 bine ulaştı. Uluslararası camianın üç maymunu oynadığı bu trajediyi, Derin Ekonomi Fotoğraf Editörü Sedat Özkömeç görüntüledi. Teknaf bölgesindeki Arakanlıların yaşadığı dramı gidip yerinde gören Özkömeç’in birbirinden çarpıcı fotoğrafları Müslümanlara yapılan zulmün kalıcı belgesi olarak Derin Ekonomi’de yerini aldı.
AB, ALMANYA VE TÜRKLERE YAPILAN BASKILAR
Emperyalizmin baskıları türlü türlü. Bir örneği de bugün 6 milyon Türk’ün yaşadığı Avrupa’da sürüyor. Gümrük birliğinin güncellemesini engellemeye çalışan Almanya’nın seçim kampanyalarının ana temalarından birinin Türkiye-AB katılım müzakereleri olması ihracata, yatırımlara ve turizme olumsuz etki etti. Başta Angela Merkel olmak üzere siyasi parti liderlerinin Türkiye-AB katılım müzakerelerini sonlandırmaya dönük açıklamalarına ilişkin tepkiler ise, Almanya’da yaşayan 3,5 milyon Türk’ten geldi. Bütün bu saldırgan dile rağmen Merkel ve Schultz’un partileri, seçim sonucunda toplam 14 puan kaybettiler. Türkiye karşıtlığının kaybedeni de onlar oldu. Üstelik 50 yıl sonra ilk kez ırkçı bir parti, AfD, Alman parlamentosuna girdi. Derin Ekonomi’deki analizler, güncel Almanya gerçeğini tüm ayrıntılarıyla ortaya koyuyor.
‘BAŞINA İSLAM KOYARAK SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ’
Mevcut siyasal ve toplumsal yapıyı irdeleyen analizleriyle tanınan, İslami hareketi odak alan yeni yöntem ve model önerileriyle dikkat çeken Temel Hazıroğlu, “Bozuk giden bir şey var” diye uyarıyor: “Çünkü ekonomi ürettiğiniz oranda, tüketme ve paylaşmayı gerektirir. Oysa öyle mi?” Hazıroğlu, Derin Ekonomi’ye verdiği söyleşide muhafazakar camiadaki gizli Batıcılığın vahim sonuçlarını tartışmaya açıyor. Halihazırda içinde bulunulan açmazlara da dikkat çeken Hazıroğlu “Başına ‘İslam’ koyup, yeşile boyayarak sorunlar çözülmez” çıkışıyla dikkat çekiyor.
TÜRKİYE VE DÜNYA GERÇEKLERİNE DAİR YORUMLAR
İbrahim Karagül yönetimindeki Derin Ekonomi, güçlü yazar kadrosunun yorumlarını okurlarının dikkatine sunuyor. Doç. Dr. Ömer Bolat, Ali Saydam, Doç. Dr. Hatice Karahan, Aşkın Baysal, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, İbrahim Acar, Dr. M. Levent Yılmaz, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, F. William Engdahl, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, ekonomi ve politika gündemine ilişkin yorumlarıyla farklı bakış açıları sunuyor.