Büyük veri ve yapay zeka teknolojilerinin yükselişi son dönemde çok dikkat çekerken, Silikon Vadisi’nin devleri bu teknolojik altyapı üzerinden hayatımızı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarını artırıyor. Büyük teknoloji şirketleri sağlık sektörüne peş peşe milyarca dolarlık yatırımlarda bulunuyor. Bu yatırımlar sonucunda ortaya çıkan yeni ürün ve hizmetler, kişinin kendi doktoru olması yolunda pek çok kapı açıyor. Diğer taraftan çeşitli teknolojiler sayesinde sağlık alanında elde edilen büyük çaplı veri, hasta hakları açısından hararetli tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Ezgi Çay
Son dönemlerde yaşanan teknolojik gelişmelerle, hayatımızın her alanında ‘big data’, diğer adıyla büyük veri kavramıyla karşılaşıyoruz. Büyük veri temelli teknolojilere sağlık alanında da sıkça rastlıyoruz. Dev teknoloji şirketleri sağlık sektöründe büyük yatırımlar yapıyor ve bu alana yönelik çeşitli uygulamalar geliştiriyor. Yakın gelecekte bu uygulamalar, kullanıcılarına, hastaların tedavi masraflarını düşürebilecek çapta veri anlamlandırma ve stratejik karar alma desteği sunabilecek.
Google, Amazon, Apple, IBM, Samsung, Intel gibi teknoloji şirketleri sağlık alanına yönelik ciddi adımlar atıyorlar. Büyük veri temelli çalışmalarla sağlık alanında devrim niteliğinde dönüşümlere kapı aralanıyor.
Sağlık alanında yapılan yatırımlarda en çok dikkat çeken şirket Google. Şirket, bu alanda giriştiği işbirlikleri ile, akıllı telefonları neredeyse teşhis koyabilen bir doktora dönüştürme yolunda güçlü adımlar atıyor. Google’ın ana şirketi Alphabet’in sağlık alanındaki yatırımları, özellikle Senosis Health’i satın almasıyla çok dikkat çekti. Senosis Health, akıllı telefon yardımıyla kullanıcıların medikal verilerini analiz ediyor, sağlık alanında kullanıcılara destek sağlayan uygulamalar geliştiriyor. Teknolojik olarak akıllı telefonlar artık, çeşitli hastalıkları teşhis etme ve bunları izleme potansiyeline sahip. Senosis, akıllı telefon temelli üç sağlık uygulaması geliştirdi. Geliştirilen uygulamayla sözgelimi yeni doğan sarılığı tespit edilebiliyor; akıllı telefonlar içlerinde bulunan sensörler sayesinde ışığı absorbe edip, ebeveynleri bebeklerde gelişebilecek sağlık sorunları konusunda uyarıyor. Bu uygulamalar ayrıca akciğer problemlerinin teşhisinde ve hemoglobin izlemede de kullanılabiliyor. Kamera ve mikrofon gibi mevcut akıllı telefon özellikleri kullanılarak oluşturulan uygulamalarla, hastaneye ulaşımın zor olduğu durumlarda hasta takibinin yapılması hedefleniyor.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mayıs 2018 sayısında…