24 Haziran’da seçime gidiyor oluşumuz, enerji ve emtia fiyatlarının yarattığı baskıyla cari açıktaki görünüm bozulması ve mali disipline ilişkin piyasanın genel endişeleri Türk Lirası üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor. Bu aşamada faiz artışını sihirli değnek olarak görmemek gerekir, ancak şu da açık bir gerçek ki, gereken zamanda gereken adımın atılması, kuru yükselten hastalığın tedavisi için zaman kazandırır.
Beste Naz Köksal
Türk Lirası, dolar karşısında Nisan ayından bu yana hızla değer kaybederken, sene başından bu yana olan kayıplar Mayıs ortası itibariyle yüzde 20’yi aştı. Kurda yaşanan bu birikimli kayıpların, ani dalgalanma ve yükselişlerin birden fazla makro nedeni var. Bu sebeple kurdaki yükselişi durdurmanın, TL’deki bu değer kayıplarını terse çevirmenin tek bir çözüm yolu olmadığı gibi, tek bir aracı da yok.
Ayrıca piyasalara daha geniş bir açıdan bakarsak, bu değer kayıplarının yalnızca Türk Lirasına has bir durum olmadığını, diğer gelişen ülke kurlarının da dolar karşısında değer kaybettiğini görüyoruz. Ancak hem 24 Haziran’da seçime gidiyor oluşumuz hem de enerji ve emtia fiyatlarının yarattığı baskıyla cari açıktaki görünüm bozulması ve mali disipline ilişkin piyasanın endişeleri Türk Lirası üzerinde ekstra bir baskı yaratıyor. Bu aşamada faiz artışını sihirli değnek olarak görmemek gerekir. Fakat şu da bir gerçek ki, gereken zamanda gereken adımın atılması, kuru yükselten hastalığın tedavisi için zaman tanır.
DOLAR’I TETİKLEYEN ETMENLER
Dikkat çeken ilk faktör cari açık. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından son açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre Mart’ta cari açık 4,8 milyar dolar ile 4,1 milyar dolarlık piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmişti. İstatistikler cari açığın finansmanında bozulma eğilimleri olduğunu da göstermişti. Cari açıktaki genişleme Türk Lirasının sepet karşısında değer kaybetmesinin en önemli unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Seçim ekonomisi bir diğer faktör. Türkiye 24 Haziran’da erken seçime gidiyor. Doların diğer gelişen ülke para birimleri karşısında da değer kazandığı şu günlerde seçim gündemi ve açıklanan paketler lokal riskler grubunda değerlendiriliyor.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Haziran 2018 sayısında…