İran’a karşı ABD-İsrail-Suudi Arabistan ekseni başarısızlığa mahkûm

Reuters haber ajansına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’yi İran nükleer anlaşmasından çekmesinden bir gün önce, Trump yönetiminin üst düzey bir yetkilisi Suudi Arabistan’ı arayarak ABD’nin İran’la ilgili kararının petrol arzını altüst etmesi halinde petrol fiyatlarının istikrarını korumaya yardımcı olmasını istedi.
Başkan Trump İran nükleer anlaşmasıyla ilgili kararını açıklamadan önce üst düzey bir ABD yetkilisi ABD’nin OPEC’in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) en büyük ihracatçısı ve fiili lideri Suudi Arabistan’a fiyat istikrarını koruma konusunda güvenebileceğinden emin olmak için Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı aradı. Zira Washington yaptırımların petrol fiyatlarını yukarı çekebileceğinden endişe ediyordu.
Bu hafta başında, Bloomberg öngörülen yaptırımlar nedeniyle İran’ın petrol ihracatında oluşabilecek herhangi bir açığı telafi etmek için ABD’nin Suudi Arabistan’dan OPEC’in petrol üretimini günde 1 milyon varil artırmasını sessizce talep ettiğini bildirdi.
ABD İran nükleer anlaşmasından çekilmeden önce, OPEC piyasayı aşırı derecede daraltsa bile, Suudi Arabistan planlandığı gibi kesintileri bu yılın sonuna kadar devam ettirecek pozisyondaydı. Ancak ABD’nin anlaşmadan çekilmesinin ardından, Suudi Arabistan piyasadaki ve tüketicilerdeki endişeyi gidermek için petrol üretimini artıracağını ima etmeye başladı.
Bu gelişmeler, OPEC ve Rusya’nın potansiyel arz kesintilerini telafi etmek için bazı kesintileri tersine çevirmeyi ele almaları beklenen bu ayın sonunda yapılacak gergin bir toplantıya zemin hazırlıyor.
Tarih Suudi Arabistan’ın ABD ile yaptığı gizli anlaşmalar ile dolu. Ülkede 1938’de petrol bulunmasından bu yana Suudi Arabistan ABD’nin petrole olan susuzluğunu gidermek, savaşlarını finanse etmek ve her defasında isteklerini yerine getirmek suretiyle bıkmadan usanmadan Amerikalıları memnun etti. Ancak ABD-İsrail eksenini İran’a karşı birleştirmek, Arap dünyası üzerindeki jeopolitik etkisi ve özellikle de Filistinlilerin bağımsız bir devlet kurma hakkı üzerindeki etkisi nedeniyle Suudi Arabistan’ın tezgahlarına yeni bir tehlikeli boyut getiriyor.

Devamı Derin Ekonomi Temmuz 2018 sayısında …

Dikkat çekenler...