Vatandaşlık Kanunu’nda değişiklik tasarısı Hindistan’da geniş çaplı protestolara yol açtı

8 Ocak’ta iki meclisli Hindistan Parlamentosu’nun alt kanadı olan Lok Sabha (Halk Meclisi) tarafından 2016 tarihli vatandaşlık kanununda yapılan değişiklik başta Assam olmak üzere ülkenin kuzeydoğu eyaletlerinde protestolara yol açtı. Protestocular tasarının ülkedeki yasadışı göçmenlere meşruiyet vereceğinden endişe ediyorlar. Assam’daki etnik gruplar, kanunun eyaleti ve kültürünü yok edeceğini ve yasadışı göçmenlerin yükünü eyaletlerine yıkacağını belirtiyor.
Öte yandan, merkezi hükümet bu tür endişeleri gidererek yükün tüm ülke tarafından paylaşılacağını ve kendilerinin kanunun uygulanmasına yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti. Her ne kadar yasa tasarısı Hindistan parlamentosunun alt kanadı tarafından çıkarılmış olsa da, üst kanadı olan Rajya Sabha (Eyaletler Meclisi) tarafından onaylanmadığı sürece yasaya dönüşemez. Tasarının 31 Ocak’ta başlayacak bütçe görüşmeleri oturumunda onaylanmak üzere için Rajya Sabha’ya getirilmesi bekleniyor. İktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) tasarının Lok Sabha’dan geçmesi için gereken çoğunluğa sahip olsa da, muhalefet partilerinin desteği olmadan Rajya Sabha’dan geçiremeyecektir. Ve şu anda görünen o ki, ana muhalefetteki Kongre Partisi ve diğer muhalefet partileri tasarıyı Rajya Sabha’da desteklemeyecek.
Tasarı din ayrımcılığı yüzünden Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan Hindistan’a kaçmak zorunda kalan kaçak Hindu, Sih, Budist, Caynist, Parsi ve Hristiyan göçmenlere vatandaşlık vermek üzere 1955 tarihli vatandaşlık kanununa önemli değişiklikler getirmeyi öngörüyor.
Vatandaşlık hakkı 31 Aralık 2014’te veya öncesinde Hindistan’a gelen yukarıda bahsettiğimiz dini topluluklara mensup kişilere verilecek. Bu kişiler geçerli belgeleri olmadan Hindistan’da yaşadıkları tespit edilse dahi, sınır dışı edilmeyecek veya hapse atılmayacaklar.

Devamı Derin Ekonomi Şubat 2019 sayısında …

Dikkat çekenler...