Enformasyon teknolojilerinin hayatımıza kattığı çarpıcı yeniliklerden biri de, kasiyersiz mağazalar. E-ticaret devi Amazon, yıllarca üzerinde çalıştığı kasiyersiz mağaza konsepti Amazon Go’yu yakın dönemde tüketicilerle buluşturmuştu, şimdi 3 bin yeni mağaza açmayı hedefliyor. Ardından Zippin ve Standard Cognition, kasasız mağaza işine giren yeni oyuncular olarak dikkat çektiler. Microsoft da benzer bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Kroger ise, perakende sektörünü otonom teslimatla birleştirme denemeleri yapıyor.
Esranur Eyupoğlu
Kasiyersiz kasalar bir süredir hayatımızda ve kasalar da yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Dünyanın en büyük online perakendecisi Amazon, 2017 yılında 13 milyar dolara Whole Foods’u satın aldı. Daha sonra Seattle’da kasa ve kasiyeri olmayan, hatta barkod okuyuculu self servis çıkışı da bulunmayan dünyanın ilk süpermarketini açtı.
KASA SÜRECİNE SON
Perakendecilik işinde çığır açan Amazon Go’da yapay zeka ve bilgisayarlı görme teknolojileri kullanılıyor. Müşteriler mağazaya girmeden önce akıllı telefonundaki uygulamayı girişteki sisteme okutuyor. Amazon uygulamasıyla girilip, ödemelerin uygulama üzerinden yapıldığı mağazada kameralar ile raflardaki sensörler müşterileri takip ediyor. İnsansız sistem her bir müşteriyi tavana monte edilen kameralarla takip ediyor. Daha sonra raflardaki sensörler müşterinin seçtiği ürünleri belirliyor ve listeye ekliyor. Ürün yerine geri koyulduğunda alışveriş sepetinden siliniyor. Alışverişini tamamlayanlar kasadaki fatura ve fiş sürecinden kurtuluyor. Çünkü tüm faturalandırmalar uygulama üzerinden yapılıyor. Müşteriler mağazadan ayrıldıktan sonra satın alınan ürünlerin ücreti kredi kartlarına yansıtılıyor.
AMAZON 3 BİN YENİ KASİYERSİZ MAĞAZA AÇACAK
Uzun ödeme kuyrukları bulunmayan ilk üç Amazon Go, şirketin genel merkezinin yer aldığı Seattle şehrinde açıldı. Bir süre test edilen sistemde benzer vücut oran ve tiplerine sahip olan müşterilerin ayrıştırılmasında sıkıntılar olduğu belirtildi. Başta çocuklar olmak üzere, süpermarketteki müşterilerin raflardan aldıkları ürünleri yanlış bölüme koyması da soruna neden oluyordu. İlk etaptaki problemleri aşan şirketin üst düzey yöneticisi Gianna Puerini, kasa ve kasiyersiz mağazanın deneme sürecinde iyi sonuçlar verdiğini açıkladı. Daha sonra Seattle dışındaki ilk mağaza Chicago’da açıldı. Kısa bir süre içinde New York ve San Francisco’yu da Amazon Go ile tanıştırmayı planlayan şirket, 2021 yılına kadar toplam mağaza sayısını üç bine çıkarmak istiyor.
GENİŞLEME STRATEJİLERİ BELİRLENDİ
Kasa ve kasiyersiz sistem sayesinde Amazon’un değer kazanması bekleniyor. Amerikalı şirket, Whole Foods’tan ayrı olarak daha fazla mağaza açıp açmayacağını ya da teknolojinin Whole Foods zincirlerinde kullanılıp kullanılmayacağını açıklamadı. Operasyon maliyetlerini düşürmek için ilk etapta Amazon Go mağazalarında satılan ürünlere odaklanılıyor. Mağazalardaki ürün çeşitliliği sınırlamak ve kar marjı yüksek olan hazır gıdalara yönelmek de şirketin genişleme stratejileri arasında. Bu sayede yapay zeka performansını artırmayı hedefleyen Amazon, mağazalarını metro çıkışlarına yakın noktalarda açarak karlılığa ulaşmayı planlıyor. Bu noktada en önemli problem Amazon Go mağazalarının maliyeti. Çünkü geleneksel mağazalarda yer almayan donanımların kullanıldığı her bir Amazon Go mağazasını açmak sadece donanımlara 1 milyon dolar ödemek anlamına geliyor.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mart 2019 sayısında…