NİSAN 2019 - Sayı

DÜNYA EKONOMİSİ ESMERLEŞİYOR

Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin ‘Dünya ekonomisi esmerleşiyor’ başlıklı kapak dosyasıyla çıkan Nisan sayısı yine dopdolu…

Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi, gündem oluşturmaya devam ediyor. Batı başta olmak üzere gelişmiş dünyanın bir açmazı var. Karşı çıkan ciddi politik hareketlere rağmen göçmenler bu ekonomilerde gittikçe daha çok yer buluyorlar, bir anlamda bu ekonomileri ayakta tutuyorlar.

Dünya nüfusu 7,5 milyara ulaşmış durumda. Hesaplamalara göre, bu nüfusa her iki saniyede bir 5 kişi daha ekleniyor. Bununla beraber gelişmiş ülkeler çok ciddi bir yaşlı nüfus tehdidiyle karşı karşıya. Yavaş ekonomik büyüme, bu ülkelerde yaşlanmanın beraberinde getirdiği olumsuz sonuçlardan yalnızca birisi. Buralarda mülteci ve göçmen karşıtlığı gittikçe yükselse de, yaşanan büyük demografik ve ekonomik problemlerin çözümü yine göçmenler olacak gibi görünüyor.

Nitekim rakamlara yakından bakıldığında göçmenlerin ekonomideki gücünün sürekli bir artış halinde olduğu açıkça görülüyor. Farklı coğrafya ve tonlardan esmer göçmenler, gelişmiş Batı ekonomilerinin tüm iş alanlarında ve tüm seviyelerde karşımıza çıkabiliyor. Bu gelişme, ekonomiyle sınırlı kalmayacak, kültürden siyasete tüm alanları köklü bir şekilde dönüştürecek küresel bir trende işaret ediyor. Ayrıntılar Derin Ekonomi’de.

YENİ ZELANDA SALDIRISI: VAHŞETE KARŞI ZARAFET

15 Mart 2019 Cuma günü Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki Al Nur ve Linwood camilerinde, Cuma namazında Müslümanlara kurşun yağdırıldı. Aşırı sağcı, İslam ve göçmen düşmanı bir motivasyonla gerçekleştirildiği anlaşılan saldırıdan sonra gözler hemen ülkenin genç liderine çevrildi. 38 yaşındaki Başbakan Jacinda Ardern’in örnek alınacak bir olgunluk, sorumluluk ve zarafetle hareket etmesi, Müslüman yurttaşlarının, İslam dünyasının ve genel olarak dünya kamuoyunun duyduğu derin üzüntüye bir ölçüde teselli oldu. Saldırganı daha ilk açıklamasında ‘terörist’ diye nitelemesi, adını dahi anmak istemediğini dile getirmesi, liderlerden sıradan insanlara kadar herkesin takdirini topladı.

SEÇKİN KALEMLERDEN GÜÇLÜ ANALİZLER

Derin Ekonomi’nin güçlü kalem ekibi, siyaset ve ekonomi gündemine ilişkin gelişmeleri değerlendirmeyi sürdürüyor. Derginin Nisan 2019 tarihli sayısında Prof. Dr. Ömer Bolat, Aşkın Baysal, Ali Saydam, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Dr. Mehmet Akif Soysal, İbrahim Acar, Dr. Mamdouh G. Salameh, Robert M. Cutler, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi’nin analiz ve yorumları yer alıyor.