Türkiye Doğu Akdeniz’de ‘Ben de varım!’ diyor

DOĞU AKDENİZ’E KIYI BİR ÜLKE OLARAK BURADAKİ ZENGİN PETROL VE DOĞALGAZ YATAKLARI ÜZERİNDE HAKKI BULUNAN TÜRKİYE, BÖLGESEL VE KÜRESEL GÜÇLERİN BÖLGEDE ARTAN FAALİYETLERİ ÜZERİNE HAREKETE GEÇTİ. TPAO BU ÇERÇEVEDE, KENDİ KITA SAHANLIĞIMIZ İÇİNDE VE KKTC’NİN RUHSAT VERDİĞİ ALANLARDA, SİSMİK ARAŞTIRMA VE SONDAJ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI. BU KRİTİK ADIM, TÜRKİYE’Yİ VE KKTC’Yİ DIŞLAMA TUTUMU İÇİNDE BULUNAN BÖLGEDEKİ DİĞER OYUNCULARI ENDİŞEYE SEVK ETMİŞ DURUMDA.

SABİHA KÖTEK

Doğu Akdeniz, zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine ev sahipliği yaptığı kabul edilen bir bölge. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun tahminlerine göre Akdeniz havzasının diplerinde yaklaşık 10 trilyon metreküp doğalgaz yatıyor. Bölgede keşif çalışmaları 2009 yılından bu yana aralıksız sürüyor. Her keşif haberiyle birlikte bölgenin potansiyeli ile ilgili umutlar daha da yükseliyor, heyecan artıyor.


Türkiye, Doğu Akdeniz’de en uzun kıyıya sahip ülke. Dolayısıyla geniş bir kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge alanına sahip. Türkiye’nin kıta sahanlığı sınırları BM’ye kayıt ettirilmiş durumda. Dolayısıyla bölgedeki petrol ve doğalgaz zenginlikleri üzerinde en çok hakka sahip ülkelerden biri konumundaki Türkiye, bu haklarını kullanmak üzere kolları sıvadı. İlk adımı 2013 yılında sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’yı satın alarak attı.
Türkiye, geçen yıl Akdeniz’de 2 ve 3 boyutlu sismik çalışmalar yaparak sondaj çalışmaları gerçekleştirilecek alanları belirledi. Navtex sistemine göre, Barbaros Hayreddin Paşa gemisi çalışmalarını sürdürdüğü Kıbrıs Adası’nın güneyinde, Mısır deniz sahasına yakın bölgede 31 Temmuz’a kadar kalacak.
Türkiye’nin ilk sondaj gemisi Fatih, ilk derin deniz sondajını 30 Ekim 2018’de Antalya açıklarındaki Alanya-1 kuyusunda gerçekleştirdi. 3 bin 650 metre su derinliğine kadar çalışabilen ve 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj kabiliyeti olan Fatih gemisi, 4 Mayıs 2019 tarihinde de Kıbrıs Adası’nın yaklaşık 60 kilometre batısındaki noktada sondaj çalışmalarına başladı. Kıbrıs açıklarında ikinci sondajına Finike-1 adlı kuyuda devam eden Fatih Sondaj Gemisi’nin hedeflediği 5 bin 500 metre derinliğe Temmuz sonuna doğru ulaşılması bekleniyor. Gemi 3 Eylül’e kadar bölgede kalacak.


İKİNCİ SONDAJ GEMİSİ DE AKDENİZ’E GÖNDERİLİYOR

Petrol ve doğalgaz aramaları için ikinci sondaj gemisini de satın alan Türkiye, bu gemiye de Yavuz adını verdi. Şubat ayında Türkiye’ye ulaşan ikinci sondaj gemisinin aslında Karadeniz sularında sondaj yapması planlanmıştı. Ancak Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dışlayan girişimlerin artması nedeniyle hükümet onu da Akdeniz sularına gönderme kararı aldı. Modernizasyon çalışmaları tamamlanan gemi 20 Haziran 2019 tarihinde Akdeniz sularında petrol ve gaz aramaları için uğurlandı. Yavuz sondaj gemisi Temmuz ayında KKTC’den alınan ruhsat sahası içindeki bir lokasyonda ilk sondajına başlayacak. Bakan Fatih Dönmez, ilk sondajın yapılacağı noktayı da, Yavuz’u yolcu etme töreninde açıkladı: Karpaz-1. Böylece petrol ve doğalgaz ihtiyacını yüzde 99’a varan oranlarda ithalat yoluyla karşılayan Türkiye, ortalama yılda ikişer tane sondaj yapabilecek kapasiteye sahip iki gemi ile hidrokarbon arayacak.

Devamı Z Raporu Dergisi Temmuz 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...