BU SENE AVRUPA’NIN KULÜPLER BAZINDAKİ İKİ KUPASI OLAN ŞAMPİYONLAR LİGİ VE UEFA AVRUPA LİGİ’NDE FİNALLERE 4 İNGİLİZ TAKIMININ DAMGA VURMASI, EKONOMİK GÜCÜN SPORTİF BAŞARILAR ÜZERİNDEKİ ROLÜNÜ BİR KERE DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERDİ. İNGİLTERE’NİN EN BÜYÜK KÜLTÜREL İHRAÇ KALEMLERİNDEN BİRİ OLAN PREMİER LİG, UZUN YILLARDIR EN FAZLA GELİR ELDE EDEN LİG OLMASININ YANI SIRA ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKILAR SAĞLIYOR.
KADRİYE N. TUNÇSİPER
1980’ler boyunca holiganizmle birlikte anılan İngiliz futbolu, 1992’de çok ciddi kararlar ile birinci ligini Premier Lig’e dönüştürdü. Yenilenen stadyumlar, adaletli yayın geliri dağıtımı ve altyapıya verilen teşvikler ile yeni bir iklim yaratılması futbol kalitesi ile birleşince ortaya tüm dünyanın tanıdığı ve takip ettiği bir futbol markası ortaya çıktı.
Endüstriyel futbolun da beşiği olan İngiltere’nin ulusal ligi Premier Lig, diğer ülke liglerinin çok önünde gelir sağlamasının yanı sıra ülke ekonomisi için çok büyük öneme sahip. Son değerlendirmelere göre ligin İngiltere’nin GSYİH’sına katkısı 7.6 milyar sterlini buluyor. Sadece 2016-2017 sezonunda Premier Lig’i izlemek için gelen yabancı ziyaretçi sayısı 686 bin olarak gerçekleşti. Dolayısıyla lig denizaşırı gelirler açısından dünyanın en popüler ligi olmayı sürdürüyor. Geçen üç sezon için ligin yurtdışından elde ettiği kâr yıllık 743 milyon sterlin olarak açıklandı.
GELİRLERDE AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE
Dünyanın en fazla izlenen ligi durumunda olan Premier Lig, sadece yayın gelirlerinden değil kendi yarattığı ticari faaliyetleri, sermaye ve para piyasasından elde edilen gelirler ve yabancı sermaye yatırımlarından faydalanıyor. Deloitte Futbol Finansmanı Raporu’na göre Premier Lig 201718 sezonunda toplamda 5,44 milyar euro gelir elde etti. Bu ligi sırası ile Almanya’da Bundesliga (3.17 milyar Euro) ve İspanya’da La Liga (3.1 milyar Euro) takip etti. Bu dönemde Premier Lig’in maç günü gelirleri yüzde 8 artarken, ticari gelirlerinde de yüzde 12 artış sağlandı. Premier Lig yayın hakları ise birçok ülkenin liginden çok daha fazla.
2018-2019 sezonunda Premier Lig’de tüm kulüplerin elde ettiği
yayın geliri 2,45 milyar sterlin olarak gerçekleşti. Ligdeki sıralama ile orantılı olsa da kulüplerin birbirine yakın gelir elde ettiği Premier Lig’in önemli başarılarından biri ise, yayın haklarının dünyanın 170’in üzerinde ülkesine ihraç edilmesi. 2016-17 sezonunda Premier Lig’in uluslararası gelirleri, diğer dört büyük Avrupa liginin toplamından bile daha yüksek olarak kaydedildi. Buna göre ligin yayın hakları ihracatı geçtiğimiz sezon 1,1 milyar sterlin ile ülkenin toplam yayın ihracının çok önemli bir bölümünü oluşturuyor.
Premier Lig’in yurt içi ve yurt dışı yayın haklarının satışı 201920 – 2021-22 sezonları için de tamamlanmış durumda. Buna göre bu dönemler için kulüpler yayın gelirlerinde yüzde 8’lik bir gelir artışı sağlayacaklar. Bu dönem yayın hakları için ödenecek toplam ücret 4.4. milyar sterlin olarak belirlendi.
Devamı Z Raporu Dergisi Temmuz 2019 sayısında…