YENİ SEZONDA SÜPER LİG EKONOMİSİ: Transfer durgun takımlar temkinli

TÜRKİYE SÜPER LİGİ 2019-2020 SEZONU, 16 AĞUSTOS’TA ÇALINACAK İLK DÜDÜKLE BERABER FUTBOLSEVERLERE MERHABA DİYECEK. LİGİN BAŞLAMASI ÖNCESİ SON DÖNEMLERİN EN DURGUN TRANSFER SÜRECİNİ YAŞAYAN KULÜPLER, BORÇLARININ KUR DOLAYISIYLA DAHA DA ARTMASI NEDENİYLE SIKINTILI GÜNLER YAŞIYOR. OYUNCU TRANSFERLERİNDEN ZİYADE BORÇ YAPILANDIRMASI VE YENİ KULÜP LİSANS TALİMATNAMESİNİN GÜNDEMDE OLDUĞU YENİ SEZONDA, KULÜPLER PUAN SİLME DE DAHİL OLMAK ÜZERE YENİ UYGULANACAK CEZALARA TAKILMAMAK İÇİN, ÇOK TEMKİNLİ HAREKET ETMEK ZORUNDA.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Türk futbolu özellikle son 10 yıldır ekonomik anlamda başarısız bir süreç yaşıyor. Özellikle 4 büyükler olarak adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor, kötü transfer politikaları nedeniyle borçlarını döndüremez hale geldi. 2019 itibariyle bu 4 kulübün toplam borcu 10 milyar lirayı aştı. 4 milyar 250 milyon lira ile en borçlu kulüp durumunda olan Fenerbahçe yaz boyunca süren ‘Fener Ol’ kampanyası ile taraftarından destek beklerken; sezon öncesinde en fazla tartışılan konu oyuncu transferlerinden çok kulüplerin mali durumları ve borçları oldu.

KUR ARTIŞI KULÜPLERE DARBE VURDU

Türk futbolunda kulüplerin kötü yönetimi kadar son dönemlerdeki kur artışı da borçlanmanın en önemli nedenleri arasında sayılıyor. Bilançolarında önemli oranda yabancı para kredi riski bulunan kulüpler gelirleri Türk lirasından elde ettiği için kur artışından çok büyük oranda etkileniyor. Sadece Fenerbahçe kur artışı nedeniyle geçtiğimiz yıl Ağustos-Eylül döneminde 500 milyon lira üzerinde finansman gideri ile karşı karşıya kaldı.

Geçtiğimiz aralık ayında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Bankalar Birliği kulüplerin borçlarının yapılandırılması konusunda anlaşmaya vardı. Kamuoyunda devletin kulüpleri kurtarma projesi olduğu gerekçesi ile ortaya çıkan tepkiler üzerine Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman bunun bir kurtarma projesi olmadığını, kurdaki artışın takımları zorlaması nedeniyle bir yapılandırmaya gidildiğini açıkladı.

Bankalar Birliği ise açıklamasında borç silinme ya da piyasa şartları dışında fiyatlamanın söz konusu olmadığı, yapılandırmaya konu olan finansal borçlar, iki yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam beş yıl süre ile vadelendirileceği açıklamasında bulundu. Anlaşma ile Trabzonspor ve Beşiktaş borçlarını yapılandıran ilk kulüpler oldu. Kulüpler borç yapılandırmaya ümit bağlasa da, futbol kulübü yöneticilerinin halen mali durum sorumluluğunun olmaması nedeniyle bunun sadece kısa vadeli çözüm olacağı da tartışılıyor. Buna göre kulüplerin yapılandırılan borçlarının, toplam borcun sadece küçük bir bölümünün vadesinin uzatılmasından ibaret olduğunu savunanlar, akılcı transfer ve altyapı tedbirlerinin alınmaması halinde sorunun devam edeceğini düşünüyor.

Devamı Z Raporu Dergisi Ağustos 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...