Hindistan’ın Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasından bu yana, zaten tartışmalı olan bölgede gerilim iyice tırmanıyor. İnternet ve diğer iletişim araçlarının yasaklandığı ve liderlerin ev hapsinde tutulduğu Keşmir, hükümetin on binlerce ilave birlik konuşlandırmasıyla tecrit altında kalmaya devam ediyor.
Bu arada Anayasa’nın 370’inci maddesinin kaldırılmasından sonra saldırgan bir tavır takınan Hindistan, Cemmu ve Keşmir’in Hindistan’ın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Hindistan’ın iç meselesi olduğunu savunuyor. Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar Pakistan işgali altında olan Keşmir’in de Hindistan’ın bir parçası olduğunu ve eyaletin bir gün kendi yetki alanına gireceğini beklediklerini belirtti.
Nobel ödüllü Malala Yousafzai, uluslararası topluma Hint idaresindeki Keşmir’deki çocukların güvenli bir şekilde okula geri dönmelerine yardımcı olma çağrısında bulunarak, attığı bir tweette şunları söyledi: “Keyfi olarak tutuklanan ve hapsedilen çocuklar, 40 günden fazla bir süredir okula gidemeyen öğrenciler ve evlerinden ayrılmaktan korkan kızlar da dahil olmak üzere dört bin kişi hakkında tutulan raporlar beni derinden endişelendiriyor.”
Ancak Hindistan, konuşma özgürlüğünü sürekli olarak kısıtladığı için Keşmir’deki insan hakları ihlalleri olaylarına karşı ses çıkarmak pek de kolay değil. Örneğin, Keşmir’de İnsan hakları ihlallerinin tırmandığını iddia eden Keşmirli siyasi aktivist Shehla Rashid, Delhi polisi tarafından isyana tahrik suçuyla tutuklandı. Anayasa’nın 370’inci maddesinin feshedilmesinden sonra Rashid Hint ordusunu Cemmu ve Keşmir’de insan haklarını ihlal etmekle suçladı. Ancak Hint ordusu iddiaların asılsız ve doğrulanmamış olduğunu söyleyerek suçlamaları reddederken, Rashid attığı bir tweette, “Askerler geceleri evlere giriyor, erkekleri götürüyor, evleri yağmalıyor ve gıda maddelerini kasten yerlere döküyor,” dedi.
Devamı Z Raporu Ekim 2019 sayısında …