10 YENİ TEKNOLOJİDEN DOĞAN 10 YENİ MESLEK

TEKNOLOJİK GELİŞMELER OLAĞANÜSTÜ BİR HIZLA İLERLİYOR. ÖNÜMÜZDEKİ YILLARA İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİYLE BİRLİKTE BİYOTEKNOLOJİ, NANOTEKNOLOJİ VE YAPAY ZEKA DAMGASINI VURACAK. BU GELİŞMELERİN SONUCUNDA HAYATLARIMIZDA VE İŞ DÜNYASINDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK, YEPYENİ MESLEKLERLE TANIŞACAĞIZ.

ESRANUR EYUPOĞLU

Bilimin ve teknolojinin yardımımıza koştuğu, hayatımızı kolaylaştırdığı ve gündelik yaşantımızı etkilediği bir dönemde yaşıyoruz. Her geçen gün birden fazla yenilikle karşımıza çıkan teknoloji dünyası duracak gibi de görünmüyor. Önümüzdeki süreçlerde günlük hayatımızda yerini alacak gelişmeler yaşantımızı bugünden çok daha farklı hale getirecek ve otomasyon gelecekte pek çok işin yok olmasına neden olacak.

Bu nedenle geleceğin barındırdığı en önemli gelişmelerden biri gelişen teknolojinin etkisiyle ortaya çıkacak yeni meslekler. Teknolojik gelişmelerin sürekli ilerleyişine bakılarak öngörülen bu yeni işlerin bir kısmı güçlü bir hayal gücü sayesinde ortaya çıkarken, çoğu şimdiki durumdan çok da uzak olmayan gerçekçi meslekler.

1. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR OTONOM SÜRÜŞ VE OTOYOL DENETMENLİĞİ

Elektrikli araçlar yeni icatlar değil, aksine uzun süredir yollardalar ve her geçen gün daha da iyi bir hale geliyorlar. Otomobillerde kullanılan bataryalar daha uzun ömürlere sahip olmaya, şarj istasyonları ise günden güne daha fazla bölgede kurulmaya başladı. Bunun yanı sıra, otonom sürüş teknolojisi üzerine de yoğun çalışmalar yapılıyor. Bu konuda araştırmalar ve yatırımlar hız kazanmış durumda. Bu sebeple henüz yollarda çok rastlamıyor olsak da sürücüsüz gidebilen elektrikli otomobiller ilerleyen yıllarda oldukça yaygınlaşmış olacak.

Tesla başta olmak üzere Renault, Hyundai, Ford gibi otomobil markalarının uygun fiyatlı elektrikli modelleri piyasaya sürülecek. Sürücüsüz otomobiller sayesinde ise trafik kazası kavramı sözlükten silinecek ve milyonlarca dolarlık zarar sona erecek. Ancak kendi kendine giden arabalar, sürücüsüz kamyonlar ve kargo dronları gelecekteki yol ve hava trafiğini de değiştirecek. Bunun sonucunda ise ortaya yeni bir meslek çıkacak. Otoyol denetmenliği. Diğer adıyla yol denetleyiciliği. Otonom araçlar ve dronelar ile değişecek hava ve kara trafiğini kontrol edecek bu uzmanların işi trafiğin etkili ve düzgün şekilde düzenlenmesini sağlamak olacak. Otoyol denetmenleri trafiği yönlendirip, kontrol ederek yolların etkili bir şekilde kullanılabilmesini sağlayacak.

2. ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK GELİŞTİRİCİSİ

Artırılmış gerçeklik teknolojisi uzun süredir sahip olduğumuz ve çeşitli uygulamalar aracılığıyla karşımıza çoktan çıkan bir gelişme. Olağanüstü bir potansiyele sahip olan bu teknolojinin günden güne popülaritesi artan Virtual Reality (VR) yani sanal gerçeklikten farkı ise sizi sanal bir âleme sokmak yerine, bilgileri önünüze getiriyor olması. Sürükleyici bir şekilde sizi başka dünyalara taşıyacak bir sanal gerçeklik, teknoloji meraklıları ve fütüristler için bu alandaki zirve noktası.

Sanal gerçeklik ve Augmented Reality (AR) yani artırılmış gerçeklik kullanan cihazlar, halihazırda bazı firmalar tarafından deneniyor. Özellikle Apple ve Microsoft artırılmış gerçekliğin hayatımızda yer alması için bir hayli gayret gösteriyor. Bu firmalar taslakların gösterimi, geliştirme aşamasındaki ürünlerin sanal ölçekte modellemesi ya da sanal toplantı gibi basit görevlerde bahsi geçen teknolojiden faydalanıyor. Yakın zamanda ise bu teknoloji geleceğin iş dünyasına yön verecek. Özellikle 5G teknolojisi ile birlikte daha da güçlenecek olan VR teknolojisi oldukça rağbet görecek ve yaygınlaşacak. Bu sebeple de ortaya arttırılmış sanal gerçeklik macerası yapımcıları ve geliştiricileri çıkacak. Geleceğin eğlence anlayışını oluşturacak bu sanatçılar, insanların artırılmış gerçeklikte yaşayacakları maceraları yazacak, dizayn edecek ve sanal hayata geçirecek.

3. NESNELERİN İNTERNETİ VERİ DEDEKTİFLİĞİ

Nesnelerin interneti olarak bilinen ve farklı cihazların birbiri ile ya da daha büyük bir ağ ile iletişim kurmalarını sağlayan sistemin temelleri daha yeni atılıyor olsa da ileride oldukça yaygın hale gelecek. Yani dolabınızdaki yiyecekleri kontrol edip azalanları sizin için sipariş eden bir buzdolabınız olacak ve gelişen teknolojiyle her eve girecek olan bu buzdolapları, markete koşmanız gereken durumları ortadan kaldıracak. Bunun sonucunda da ortaya nesnelerin üzerindeki veriyi inceleyecek ve analiz edecek yeni bir profesyonel meslek çıkacak. Veri dedektifliği.

Bunu öngörmek çok zor değil. Çünkü birçok firma zaten müşterilerine ürün satabilmek için veri topluyor. Şirketlerin çoğu daha iyi hizmet verebilmek adına büyük miktarlarda zaman ve para harcayarak hakkımızdaki verileri inceliyor. Bu sebeple veri analistlerinin günümüzde de oldukça önemli bir yeri var. Ancak büyük veri konusunda yapılan çalışmalar ve gelişen teknolojilerle bu önem daha artacak ve gelecekte ‘internet of things’ (nesnelerin interneti) ve big data (büyük veri) gibi teknolojiler bu uzmanlara duyulan ihtiyacı artıracak. Geleceğin veri dedektifleri günümüzün veri analistlerinden bir adım ileri giderek, insanların evlerinde kullandıkları birbirleri ile iletişim kurabilen, yani IoT cihazların içindeki verileri de analiz etmeye başlayacaklar.

Devamı Z Raporu Dergisi Mart 2020 sayısında…

 

Dikkat çekenler...