TÜRKİYE, GEÇTİĞİMİZ AY ALINAN RADİKAL KARARLARLA, EKONOMİ ALANINDA YENİ BİR KULVARA GİRDİ. MERKEZ BANKASI’NIN 475 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIŞIYLA İLK SOMUT ADIMIN ATILIP DÖVİZ CEPHESİNİN SAKİNLEŞTİRİLMESİNİN ARDINDAN, ŞİMDİ SIRADA HUKUK VE DEMOKRASİ REFORMLARI, ŞEFFAF VE ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR YÖNETİM ANLAYIŞI VE KARARLI ADIMLARLA, YERLİ VE YABANCI YATIRIMCIYA GÜVEN VERECEK YENİ BİR YATIRIM ORTAMI OLUŞTURULMASI HEDEFİ VAR.
CAHİT SARAÇOĞLU
Türkiye, Ekim ayının son haftası ile Kasım ayının ilk haftasında ciddi bir kur türbülansı yaşadı. Merkez Bankası, Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 10,25 olarak bırakmış, değiştirmemişti. Bunun yerine faiz koridorunun üst bandında artış yaparak, ortalama fonlama faizini artırma yoluna gitmişti.
Kararın ardından TL’de sert düşüşler yaşandı. Bunların yaşandığı günlerde, Kasım’ın ilk haftasında ise ekonomi üst yönetiminde değişikliğe gidildi. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı, yerine eski Maliye Bakanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. Görevinden affını isteyen Berat Albayrak’ın yerine ise Lütfi Elvan getirildi.
Bunların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından “Gerektiğinde ‘acı reçete’ uygulanabilir” şeklinde bir radikal söylem değişikliğine gidildiği görüldü. Bu durum, piyasada faiz artırımı beklentilerini iyice güçlendirdi. Türkiye bundan sonra yeni bir döneme geçişin sinyallerini vermeye başladı. Artık çok daha güçlü bir şekilde istikrara odaklanılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dikkat çektiği gibi, Türkiye faiz, enflasyon, kur sarmalından çıkarılmaya çalışılacak.
Ekonomi kurmayları, bu zorlu süreçte ekonominin temel parametrelerinin güçlendirileceğine vurgu yapıyor. Bu kapsamda yaşanan Covid-19 salgınının yol açtığı sıkıntılara da işaret edilerek, “Bütün bunlar Türkiye’yi çok daha dikkatli ve aynı zamanda kararlı politikalar izlemeye yöneltiyor” değerlendirmesini yapıyorlar.
YATIRIMLAR KONUSUNDAKİ EKSİKLİKLER MASADA
Yerli ve uluslararası yatırımcıların önlerindeki engellerin önemli bir kısmının kaldırıldığını ancak, bazı eksikliklerin olduğunu tespit ettiklerini anlatan kurmaylar, yeni dönemde ihtiyaçların karşılanacağı düzenlemelerin ve uygulamaların hayata geçirileceğine dikkat çekiyorlar. Bu amaçla yeni ekonomi yönetiminin koordinasyonunda tüm eksikliklerin tamamlama süreçlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütüleceği dile getiriliyor.
Son bir yıldır pandeminin de etkisiyle yarım kalmış çalışmaların tamamlanması konusunda ciddi adımların atılacağına işaret eden ekonomi kurmayları, özellikle Merkez Bankası’nın döviz kurlarını düşürücü yönde etki yaratan 475 baz puanlık faiz artımı sonrası, dolar kurunun önümüzdeki 2021 yılının ilk çeyreğine kadar 7,5’ler seviyesinde olmasını beklediklerini dile getiriyorlar.
Yapılan çalışmalar kapsamında, yatırımları engelleyen yüksek faiz sarmalına girilmeden, pandemi nedeniyle yarım kalmış yatırımların gerçekleştirilmesi, üretimin devamlılığının sağlanması ve istihdamın artırılması için çalışılacağının altını çizen kurmaylar, önümüzdeki dönem, yüksek faize yatırımcıların ezdirilmemesinin ilk hedef olacağını özellikle vurguluyorlar.
İŞ DÜNYASININ KARARLARI ETKİLİ OLACAK
Aşı ile ilgili gelişmelerin ekonomi bürokrasisi tarafından çok ciddi bir şekilde takip edildiğini söyleyebiliriz. Yakın dönemde yaygın aşı uygulamasının başlamasının beklenmesi ile birlikte, ekonomi ile ilgili bütün yatırımcı bakanlıklara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemen her konuda iş dünyası ile istişare adımları atılması konusunda kesin talimat verdiğine dikkat çekiliyor. İş dünyasının, sektörlerin ve şehirlerin sorunları, talepleri, beklentileri konusunda ortak hareket edileceği bilgisini paylaşan kurmaylar, aşı sonrası sorunların çözümü için yöntem arayışlarına başlanılacağını dile getiriyorlar.
Devamı Z Raporu Dergisi Aralık 2020 sayısında…