Yeni büyük birader: Davranışların interneti

DÜNYA, BİR YILDAN UZUN SÜREDİR KORONA VİRÜS SALGINI İLE MÜCADELE EDİYOR. SALGIN, TÜM ALIŞKANLIKLARIMIZLA BİRLİKTE TEKNOLOJİ TRENDLERİNİ DE BAŞKALAŞTIRDI. PANDEMİ DALGASININ BAŞLATTIĞI DÖNÜŞÜMÜN EN SOMUT ÇIKTILARDAN BİRİ, TEKNOLOJİ YOLUYLA İNSANLARIN DAVRANIŞLARINI İZLEME VE YÖNLENDİRME EĞİLİMİNİN GÜÇLENMESİ OLDU. ÖYLE Kİ, ARTIK NESNELERİN İNTERNETİ KADAR DAVRANIŞLARIN İNTERNETİNDEN DE SÖZ EDİLİYOR.

FATMA NUR DİNÇ

Günümüzde teknoloji hayatımızın her alanında bize göz kırpıyor. Teknoloji gelişirken spordan sağlığa, ekonomiden iş hayatına kadar farklı alanlarda da önemli katkı sağlıyor. Teknolojinin gelişimi ve elektrikli otomobillerin geliştirilmesiyle, dünyanın en büyük ekonomilerinden otomotiv sektörü yeniden tasarlanmaya başladı. Sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler ile birçok sorun giderilebilir hale gelirken, yapay zekalı çalışmalar ile tanı ve teşhis olanakları da oldukça hızlandı. İş dünyasına etkisi ise, çalışma sistemlerinin yapay zeka ile entegre olmasıyla birlikte hizmet kalitesi arttırılırken, performanslı çalışma ve verim arttırıcı etkisi görülmeye başlandı.

Şimdi de Davranışların İnterneti (Internet of Behaviors) adı verilen çok yeni bir kavramla karşılaşıyoruz. Davranışları yönlendirmek için verilerin toplanması ve kullanılması ‘Davranış İnterneti (IoB)’ olarak adlandırılıyor. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu en somut haliyle farklı krizlerle öğrendiğimiz yeni dünya düzeninde, iş hayatı da krizler ve yaratıcı değişim rüzgarlarına göre yelken açmaya devam ediyor.

IoB’NİN GELECEĞİ

Davranışların İnterneti (IoB) kavramı 2012 yılında psikoloji profesörü Göte Nyman tarafından yazılan bloglarda ortaya çıktığı düşünülüyor. Son zamanlarda IoB, Gartner’ın 2021 için dünyanın en büyük stratejik teknoloji trendleri arasında adlandırması sayesinde dikkat çekti. Davranışların interneti, insanların hayatlarının ‘dijital tozunu’ çeşitli kaynaklardan yakalıyor ve bu bilgileri kullanıyor.

Gartner’a göre IoB hâlâ ilk günlerinde olabilir, ancak 2025 yılı sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası, ister hükümetten ister özel bir şirketten gelsin, en az bir IoB programına maruz kalabilir. Ayrıca Gartner, davranışımızı etkilemek için 2023 yılına kadar küresel nüfusun yüzde 40’ının bireysel faaliyetlerinin dijital olarak izleneceğini tahmin ediyor. Bu 3 milyardan fazla insan anlamına geliyor. Birkaç yıl içinde IoB, dijital dünyada insan davranışını tanımlayan ekosistem haline gelmesi bekleniyor.

BURAYA NASIL GELDİK?

Şimdiye kadar çoğumuz en azından Nesnelerin İnternetini (IoT) duyduk. IoT, artık bilim kurgu filmlerinin bir parçası olmaktan çok daha fazlası haline geldi. Herhangi bir elektronik cihazı internete bağlayan bu teknoloji geliştirilmeye devam ediyor. Bu IoT cihazları tarafından kullanım ve verilerin toplanması, kullanıcıların davranışları, ilgi alanları ve tercihleri hakkında önemli bilgiler sağlıyor. Bu durum Davranışların İnterneti olarak adlandırılan yeni bir teknoloji trendini ortaya çıkardı.

Devamı Z Raporu Dergisi Şubat 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...