Rekabet ortamında ayakta kalabilmek için olmazsa olmazlardan inovatif uygulamalar konusunda, Türkiye’nin yaratıcı zihinleri de MEF, TÜBİTAK ve Google Science’ta ödüle layık görülen buluşlara imza atıyor. Aralarında ‘yaraları iyileştirmek için geliştirdiği spreyle ‘’Google Science Fair’’de finale kalan da var, dünya genelinde uzayla ilgili ilk 9 proje arasına giren de…
Özlem Has / Ebru Çolak
Onlar inovasyon’un Türkiye’deki en genç temsilcilerinden. Geliştirdikleri çeşitli projelerle çeşitli bilim ödüllerine layık görülen bu öğrenciler inovasyon, girişimcilik ve tasarımda fark yaratıyor. Türkiye’nin genç kuşak temsilcilerinden ve Google Science Fair’de ilk 100’e girmeyi başaran birkaç isimden olan Cem Buğra Kaboğlu, Metehan Emlik, Sema Akkurt, Emin Tos, Berker Alpöz, Gaye Satılmış geliştirdikleri projelerle yaratıcılıklarını konuşturuyor.
Çoğu bilim ve mühendislikle ilgili gelişmeleri yakından takip eden bu öğrenciler projelerini üretirken pek çok zorlukla baş etmek zorunda kalmış. Hatta ürettikleri projelerle çevresindekiler tarafından problemli olduğu düşünülen bile var. Bunlardan biri de Cem Buğra Kaboğlu. Kaboğlu’nu bilimsel çalışmalar yapamaya iten neden ise çocukluğundan beri izlediği belgeseller olmuş. Aynı zamanda Google Bilim Fuarı finalisti de olan Kaboğlu’nun Orta Okuldan beri biyolojiye ilgi duyması bu alanda projeler geliştirmesini sağlamış. Onu finale taşıyan projesi ise, yaraları iyileştirmek için geliştirdiği sprey. Kaboğlu, projesini şöyle anlatıyor: “Proje üretmek istemem çevremde benim hakkımda olumsuz düşünen, yaptığım çalışmalardan beni alıkoymaya çalışan, hatta problemli olduğumu düşünen insanların olmasına neden oldu. Onlara rağmen çalışmalarımdan vazgeçmedim. Başlangıçta günümüzde artan savaş ve kazaların ve bunların tedavisindeki eksiklik dikkatimi çekti ve araştırmalarım beni kök hücre kavramıyla karşı karşıya getirdi. Bilim adamları günümüzde bir hücreden karaciğer, kalp gibi organlar üretmeye çalışıyorlar. Benim de aklıma yara iyileşmesinde deri hücrelerinde farklılaşabilen ’Mezenkimal Kök Hücreleri’ kullanma fikri geldi. Bu fikrimi paylaştığım herkesten şu dönüşü alıyordum; ’Neden kendi deri hücrelerimiz dururken böyle bir hücreye ihtiyaç duyalım?’. Bu fikri değerlendirdikten sonra normal deri hücrelerimiz olan ’Epitelyel hücreler’ ile ’Mezenkimal Kök hücrelerini’ karşılaştırmaya karar verip bir deney tasarlamaya başladım.” Gerçekleştirdiği projeyle ‘’Google Science Fair’’ yarışmasına katılan ve dünyada binlerce proje arasından seçilerek finalist olmaya hak kazanan Kaboğlu, “Bu başarı projeye ve yöntemime olan inancımı arttırdı ve ileride Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında lisans eğitimi almaya karar verdim. Bu eğitim, projemi geliştirmeye olan isteğimi arttırdı ”diyor.
Okulum bana inanmadı değiştirdim, kazandım
Küçüklüğünden beri elektronik, havacılık ve uzay hakkında ilgili olduğunu belirten Metehan Emlik’in geliştirdiği ‘Küresel Olmayan Astronomik Cisimler İçin İniş Sistemi Tasarımı Projesi’, dünya genelinde uzayla ilgili ilk 9 proje arasına girmiş. Şu an üniversite öğrencisi olan Metehan lise yıllarından beri birçok proje üzerinde çalışmış.
Devamı Derin Ekonomi Dergisi Ocak Sayısında….