İstanbul’un önemli alışveriş merkezlerindeki marka sayısı ve doluluk oranı azalırken iki bölge yeni cazibe merkezi olarak öne çıkmaya başlıyor
İstanbul’un üç ana alışveriş caddesi, Avrupa Yakası’nda İstiklal Caddesi ve Nişantaşı (Abdi İpekçi, Vali Konağı, Teşvikiye ve Rumeli), Anadolu Yakası’nda ise Bağdat Caddesi. Diğer önemli alışveriş caddeleri ise Anadolu Yakası’nda Bahariye Caddesi (Kadıköy) ve Alemdağ Caddesi (Ümraniye), Avrupa Yakası’nda Ortabahçe Caddesi (Beşiktaş), İstasyon ve İstanbul Caddeleri (Bakırköy) olarak sayılabilir. Başlıca üç alışveriş caddesindeki toplam perakende stoku 1.000’den fazla mağazada yaklaşık 190.000 m2. Mağaza adedi ve uluslararası markaların varlığı göz önüne alındığında her biri Avrupa’nın önemli ana caddeleri ile rekabet edebilecek düzeyde. Cushman & Wakefield’ın raporuna göre en yüksek yeni kiralama hacmi İstiklal Caddesi’nde gerçekleşirken, mağaza adedi bazında Nişantaşı ilk sırayı aldı. Kentsel yenilemenin yön verdiği Bağdat Caddesi’nden ise son 1 yılda 6’sı lüks ve toplam 11’i yabancı olmak üzere 49 marka çıktı. 3 ana caddede toplam marka sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 7 düşerek 656 oldu.
Kafe ve restoranlar için yeni cazibe merkezleri
Cushman & Wakefield’ın yayınladığı ve Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini ele alan ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’nun ikincisine göre, 2013 yılındaki yüzde 5’lik boşluk oranı bu yıl yüzde 10’a yükseldi. Avrupa yakasında İstiklal Caddesi ve Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi’yi kapsayan Nişantaşı Bölgesi ile Anadolu yakasındaki Bağdat Caddesi olmak üzere İstanbul’un 3 ana alışveriş caddesini inceleyen ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’, sektörde ‘kentsel yenilemelerin’ önemli yansımaları olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmada, üç ana cadde için seçilmiş gösterge ve parametreler yıllık bazda analiz ediliyor. Bunlar; perakende stoku, ulusal/uluslararası ve hazır giyim/lüks markalar açısından kategori ayrımı, yıllık kiralama hacmi, son on iki ayda gerçekleşen yeni perakendeci girişleri ve cadde yaya trafiği sayımı. Buna ek olarak kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri ile güçlü ulaşım olanaklarına sahip merkezi bölgelerde alternatif alışveriş caddeleri oluşmaya başladı. Özellikle kafe ve restoranlar için Karaköy ve Beşiktaş Çarşısı yeni cazibe merkezleri haline geldi.