Popülizmin sonbaharı mı?

AVRUPA BAŞTA OLMAK ÜZERE DÜNYA GENELİNDE POPÜLİST SAĞ VE SOL PARTİLER, SON SEÇİMLERDE UMDUKLARINI BULAMADILAR. BU DURUM BAZI ANALİSTLER TARAFINDAN POPÜLİZMİN GÜÇ KAYBETMESİ DİYE YORUMLANSA DA, ÖZELLİKLE AVRUPALI SEÇMENLER BU AKIMDAN HÂLÂ ÇOK UZAKLAŞMIŞ GİBİ GÖRÜNMÜYORLAR. POPÜLİST DALGANIN YÜKSELİŞİ HIZ KESMESİNE RAĞMEN POPÜLİST PARTİLERİN SON ON YILDA OYLARINI ÜÇE KATLAMIŞ OLMASI, DÜNYA SİYASETİ İÇİN TEHDİT OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR.

KADRİYE N. TUNÇSİPER

Tüm dünyada 2016’da artan göç ve terör dalgası ile yükseliş gösteren popülist hareketler, geçtiğimiz yıldan itibaren kazandığı desteği arttırmakta güçlük çekiyor. Trump’ın ara seçimlerde istediğini elde edememesi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde radikal partilerin beklentilerin altında kalması ve son Yunanistan seçimleri popülist harekette gerilemeye işaret eden bir görüntü ortaya çıkardı. Ancak, halen bu akımın bir tehdit olmaktan çıktığını söyleyebilmek çok güç. Çünkü 2000’de Avrupa genelinde popülist partilerin oy ortalaması yüzde 8,5 iken, şu anda ortalama yüzde 24 seviyesinde. Bu durum 1930’lardan bu yana popülizmin en yüksek seviyeye ulaştığını ve yakın zamanda ortadan kalkmasının zor olduğunu gösteriyor.

TRUMP DUVARA TOSLADI

ABD’de Trump’ın göçmen karşıtı ve Meksika sınırına vaat ettiği duvar inşası gibi katı politikalar karşısında Cumhuriyetçiler ara seçimlerde yıkıcı bir yenilgiye uğradı. Senato’daki çoğunluğunu kıl payı koruyan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde ise çoğunluğu kaybetti. Trump’ın sert söylemleri seçmenleri kendisinden uzaklaştırırken, ABD Başkanı’nın popülist ifadeleri kamuoyunda tepki çekmeye devam ediyor. Son olarak
Trump, göçmen kökenli 4 kadın milletvekillerine yönelik ırkçı söylemleri ile dikkatleri üzerine çekmişti.

Avrupa Birliği genelinde geçtiğimiz Mayıs’ta sonuçlanan Avrupa Parlamentosu seçimleri ise siyasetin değişen çehresini çok daha açık bir şekilde ortaya koydu. Seçimler öncesinde AB karşıtı popülist partilerin oyların çok büyük bölümünü elde edeceği ve AB’nin geleceğinin tehdit altında olabileceği yorumları yapılırken, ortaya çıkan tablo geleneksel partilerin eridiğini ve Avrupa’da siyasetin çok parçalı bir değişim yaşadığını gösteriyor. Sağcı popülist partiler oy oranlarını arttırsa da, bu partilerin parlamentodaki toplam üye sayısı 112’de kaldı. Bununla beraber popüler sol partiler ise çok ciddi kayıplar verdi. Her ülkede farklı bir tablonun ortaya çıktığı seçimlerde Almanya’da Yeşiller ve AfD, Belçika’da aşırı sağcı Flaman Çıkarı, İngiltere’de Brexit Partisi, Fransa’da Le Pen’in aşırı sağcı partisi Ulusal Birlik, İspanya’da Sosyalist Parti, İtalya’da Lig Partisi, Macaristan’da popülist başbakan Victor Orban’ın partisinin de olduğu koalisyon ön plana çıktı. Diğer ülkelerde liberaller ve sosyal demokratlar ön plana çıksa da ortaya çıkan tablo, aslında Avrupa’nın bölünmüş yapısını göstermesi bakımından önemli.

Devamı Z Raporu Dergisi Ağustos 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...