REKLAM TARİHİ BÖYLE GARABET GÖRMEDİ

Geçtiğimiz ay, Türkiye reklam tarihinin en tuhaf olaylarından biri yaşandı. Tek bir vakada önce heyecan ve hayrete, ardından hayal kırıklığına ve sonunda yapılan açıklama neticesinde ise büyük bir şaşkınlığa şahit olduk.

Aşkın Baysal

Hikayeyi başa sarıp olanları bir kez daha hatırlayalım. Türkiye’nin en büyük oyun şirketleri arasında tepede yer alan, geliştirdiği mobil oyunlarla dünyanın dört bir tarafında yüz milyonlarca kullanıcıya erişen ve özellikle 2017 yılında birkaç popüler oyununu 100 milyon dolara global oyun devi Zynga’ya satarak büyük sükse yapan Peak Games geçtiğimiz ay, izleyen herkesi ekrana kilitleyen iddialı bir reklamla, televizyon reklam kuşaklarını tek kelimeyle ‘salladı.’ Şirket, 18 Şubat Pazartesi gecesi saat 21.30’da, 41 farklı televizyon kanalında aynı anda yayınlanan reklamıyla, kısa bir süreliğine de olsa büyük bir heyecan yarattı. Reklamın başında yolda güvenle seyrederken arabasının camına bir anda kuş pisleyen, yan tarafında paytak paytak merdiven inen penguenleri görünce ne olduğuna anlam veremeyen ve sonunda yolun ortasına dikilmiş gergedanı görünce frenlere asılan bir sürücüyü izliyoruz. Üst sesin okuduğu metin de, bir sigorta reklamı izlediğimize delalet ediyor.

Ekranda gergedan belirdikten hemen sonra görüntü bozuluyor ve karşımıza kod yazılan siyah zeminli bir bilgisayar ekranı çıkıyor. Ardından bu siyah zemin üzerinde klavye sesi eşliğine peş peşe şu sözler yazılıyor: “Uyan… Birlikte dünyayı değiştireceğiz. Ama önce tanışmalıyız. Şaka zannediyorsan kanalı değiştir. Ciddiyetimizi anla.”

Reklam, bu dikkat çekici girişten sonra, ‘İstanbul’da bulunan, dünya çapında 300 milyondan fazla kişiye ulaşan, dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden birinin’ kadrosuna katmak üzere yeni yetenekler aradığını belirten yazılılarla devam ediyor. Nihayet peak. com/jobs adresi verilerek reklam sona erdiriliyor.

Matrix serisinin ilk filmindeki Neo’yla temas kurulması sahnesini hatırlatan reklam yayınlandıktan sonra sosyal medyadan yükselen hayret ifadeleri de gösteriyor ki, ilk etapta izleyiciler bir an için televizyonlarının hack’lendiği hissine kapılmış. Kanal değiştirip aynı görüntü ile karşılaşan ortalama bir izleyicinin -anlık da olsa- böyle bir izlenime kapılmaması için bir neden de yok.

HEYECAN KISA SÜRDÜ

Reklam beklendiği gibi büyük gürültü kopardı. Etki, sosyal medyadaki şaşırmış kullanıcı yorumlarıyla sınırlı kalmadı, popüler haber siteleri de reklama ilişkin haberler yayınladılar.

Sosyal ve konvansiyonel medyada şaşkınlık ünlemleri havada uçuşurken, işin aslına ilişkin malumat sahiplerinin ifşaatlarıyla durum değişmeye, hatta tersine dönmeye başladı. Dünya reklamcılığını yakından takip eden bazı isimler (yüksek ihtimalle profesyonel reklamcılar), mevzubahis reklamın, yaklaşık iki yıl önce Audi tarafından hazırlanan, araba sürerken cep telefonu kullanmanın sakıncalarına dikkat çeken ‘Safety Code’ adlı çalışmanın birebir kopyası olduğunu ilan ettiler ve ardından söz konusu reklamın videosunu da paylaşmaya başladılar.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Mart 2019 sayısında…

 

Dikkat çekenler...