KUANTUM BiLGiSAYARLAR iÇiN FAZLA BEKLEMEYECEĞiZ

Kuantum bilgisayarlar kişisel kullanım için pratik olmasalar da kriptoloji, ilaç ve sağlık gibi, büyük veri kullanılan alanlarda yeni bir çağı başlatacak potansiyel barındırıyor.

Kadriye N. Teker

Paralel donanım kullanmaksızın paralel işlem yapabilen kuantum bilgisayarlar, özellikle süper şifre kırıcı olarak tanıtıldı ve hayatımıza da bu şekilde girdi. Aradan geçen 35 yılda, bu alanda çok daha büyük gelişmeler kaydedildi. Yakında yapay zekâ, internet sahteciliği, ses tanıma gibi alanlarda kuantum bilgisayarların devrim niteliğinde yenilikler başlatacağı kabul ediliyor. IBM de geçtiğimiz ay, New York’ta bulunan kuantum bilgisayarını herkesin deneyimleyebilmesi için bulut servise açtı. Böylece sıradan kullanıcılar da milyarlarca değişkenle işlem yapmak istiyorlarsa, bu hizmetten faydalanabilecek. Ancak bu o kadar da kolay olmayabilir, çünkü hala kuantum bilgisayarların mümkün olup olamayacağı tartışmaları sona ermiş değil. 4 kübitlik bu bilgisayarlara erişmek için cihazların mantığını ve nasıl çalıştığını bilmek şart.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau kendisine yöneltilen alaycı bir soruya “Geleneksel bilgisayarlar 1 ve 0 ikili sistemi ile çalışırken, kuantum bilgisayarcılığı ise çok daha karmaşık veriyi bir byte üzerine kodlamanıza olanak tanıyor. Kuantum fiziğinde maddelerin aynı anda hem parçacık ve hem de dalga özelliği göstermesi, daha karmaşık verinin daha küçük bilgisayarlara kodlamanızı sağlıyor” yanıtı vermesi çok konuşulmuştu. Aslında net ve basit bu ifadeler, kuantum bilgisayarların temel çalışma mantığını da açıklıyor.

Devamı Derin Ekonomi Dergisi Temmuz 2016 sayısında…

Dikkat çekenler...