Mart 2018- Sayı 34

FAİZE KARŞI SEFERBERLİK İLAN ETTİK TÜRKİYE BU CANAVARI DURDURMALI

FAİZE KARŞI SEFERBERLİK İLAN ETTİK TÜRKİYE BU CANAVARI DURDURMAL

Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Mart 2018 sayısı yine dopdolu. Dergi, Türkiye ekonomisinin en büyük prangasına dönüşen yüksek faiz düğümünü kapak doyasına taşıdı.

Türkiye ekonomisi bir süredir yüksek faiz meselesiyle boğuşuyor. Yüksek faiz yalnızca enflasyonu körüklemekle kalmıyor, üretimden istihdama ülke ekonomisinin tüm ana damarlarını tıkanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilecek bir seyir izliyor. Ortada yolunda gitmeyen, ekonominin orta ve uzun dönemli performansı açısından tehdit arz eden ve bir an önce çözülmesi gereken akut bir durum var.

Yüksek faiz sorununda bugüne nasıl geldik? Faiz sorununu kalıcı olarak nasıl çözebiliriz? Meseleyi çözmek için kimlere hangi görevler düşüyor? Terörle birlikte ülkenin ekonomik bekasını en çok tehdit eden meseleye dönüşen yüksek faiz sorunu, Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Mart sayısında, çözüme yönelik çeşitli görüş ve fikirler eşliğinde enine boyuna ele alındı.

SURİYE’DE GERÇEKLER VE İHTİMALLER

Suriye’nin kuzey ve güneyi, genel resim itibariyle birbiriyle ilintili ancak aktüel anlamda birbirinden bağımsız iki savaş alanına dönüşmüş durumda. Kuzeyde Zeytin Dalı Operasyonu, farklı aktörlerin satranç hamleleri eşliğinde devam ederken, güneyde bölge ve dünya güçlerini karşı karşıya getiren mini bir dünya savaşı yaşanıyor.

Bu saha gerçekleri muhtelif ihtimallere gebe. Derin Ekonomi, Suriye’deki gerçekleri ve ihtimalleri güçlü bir analizle sayfalarına taşıdı.

DİJİTAL VE GERÇEK HAYATTA DOLANDIRICILARDAN KORUNMA KILAVUZU

Herkes çalışıp kazandığı, dişinden tırnağından artırdığı birikimini değerlendirmek, doğru zamanda doğru yatırımlarla işlerini büyütmek ister, en cazip yatırım alternatifleri konusunda kafa yorar. Diğer tarafta da başkalarının zor kazandığı bu birikimleri kendi ceplerine kolayca nasıl aktarabileceklerinin hesabını yapan kötü niyetli kişiler var.

Başta dijital âlem olmak üzere iş hayatının her noktasında bu dolandırıcılara denk gelmek mümkün. Bunlar kurdukları çeşitli tuzaklarla toplum ve ekonomi için güven yıkıcı bir ‘fesat unsuru’ oluşturuyorlar. Kısa yoldan para kazanma vaatlerinden saadet zincirlerine, sosyal medya dalaverelerinden sihirli formül şarlatanlıklarına kadar pek çok ‘teknik’ mevcut. Dolandırıcıların kullandığı ‘ince’ taktikleri bilmek ve bunlara karşı uyanık olmak, hem iş hayatında hem de kişisel tasarruflarımızı değerlendirirken tuzağa düşmemek için elzem. Derin Ekonomi, dijital ve gerçek hayatta dolandırıcılara karşı korunmanın kılavuzunu hazırladı.

GÜÇLÜ KALEMLER BİR ARADA

İbrahim Karagül yönetimindeki Derin Ekonomi’nin güçlü yazar kadrosu, Mart sayısında da gündeme ilişkin görüşlerini okurların dikkatine sunuyor. Doç. Dr. Ömer Bolat, Doç. Dr. Hatice Karahan, Ali Saydam, Aşkın Baysal, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, İbrahim Acar, Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, yurtta ve dünyada yaşanan ekonomik ve politik gelişmelere ilişkin derinlikli yorumlarıyla derginin yeni sayısında yer alıyorlar.

Dikkat çekenler...